NaslovnaSport

Devetogodišnji Andrej Dobričan iz Pančeva evropski vicešampion u šahu

Andrej Dobričan iz Pančeva osvajač je srebrne medalje na Individualnom evropskom školskom šahovskom kupu održanom u junu ove godine u Petrovcu na moru, u Crnoj Gori.

Andrej Dobričan je učenik 3. razreda Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ i član Šahovskog kluba „Aljehin“ iz Pančeva i postiže zapažene rezultate na sportskim i školskim takmičenjima.

U školskoj 2020/2021. godini na Državnom školskom prvenstvu i Evropskom školskom kupu za kadete osvojio je srebrne medalje.

Tim povodom, Andrej i predsednik kluba Predrag Tomin, posetili su Sportski savez Pančevo i Savez za školski sport Pančeva gde su ih ugostili generalni sekretari tih institucija, Dejan Perić i Jelena Đorđević.

 

 

Osim osvojenim medaljama Andrej se pohvalio i fenomenalnom igrom na kupu na kojem su se odvijala tri takmičenja sa različitim vremenom trajanja partija. Na najkraćem vremenu po igraču iz 13 partija postigao je 12,5 bodova bez poraza.

Treba istaći da je Andrej Dobričan gradu Pančevu nakon 15 godina doneo medalju u šahu sa evropskog nivoa takmičenja.

Individualni evropski školski šahovski kup 2021 igrao se po kombinovanom sistemu koji se sastojao iz turnira po klasičnom tempu, rapid turnira i blitz turnira. Na turniru u klasičnom tempu Andrej je zauzeo 6. mesto, na rapid turniru je osvojio bronzanu medalju, a na blitz turniru je odigrao bez poraza iz 13 partija je osvojio 12,5 poena i osvojio prvo mesto. U ukupnom plasmanu Andrej Dobričan je bio drugi i osvojio je srebrnu medalju.

 

 

Andrej se takmičio u grupi kadeta do 9 godina, među protivnicima su se našli kadeti iz Rusije, Ukrajine, Albanije…

Pored šaha Andrej trenira fudbal, odličan je učenik i ima velike sportske planove za budućnost.