DruštvoNaslovna

Obeležen Dan opštine Kovin

Nizom sadržaja, u skladu sa mogućnostima zbog epidemiološke situacije, u Kovinu je svečano obeležen Dan opštine, 4. oktobar.

Počelo je svečano i nadahnuto: predsednica opštine Sanja Petrović organizovala je, u saradnji sa Sportskim savezom opštine Kovin, prijem za najuspešnije mlade sportiste i njihove trenere u skupštinskoj sali.

Zasluženo, najveći aplauz dobili su Sara Carić, članica ženske odbojkaške reprezentacije Srbije, vicešampionka Evrope i Aleksandar Vladisavljev, pomoćni trener reprezentacije, takođe „srebrni“ sa nedavno završenog Evropskog prvenstva.

Među zasluženo nagrađenima su i Marija Lukić, apsolutna šampionka Srbije u pecanju na plovak za dame (trener Ivica Jovčić); Danilo Gulan, državni juniorski šampion u boksu (trener Danijel Kokora), član juniorske reprezentacije Srbije; karatisti Selena Đorđević, Strahinja Đorđević, Nikola Caran, Stefan Makić, Saša Đurić, svi osvajači medalja u katama pojedinačno i/ili ekipno na prvenstvima Vojvodine i Srbije (trener Saša Đorđević); pionirska ekipa OK „Bavanište“ u sastavu Vuksan Rakočević (kapiten), Relja Stanković, Petar Zafirović, Nikola Jovanov, Nemanja Ćurčić, Miloš Simičić, Mihajlo Bačvanski, Mihailo Stanisavljević, Andrija Nikolić, Strahinja Milanović, Veljko Kostić (trener Goran Rakočević), vicešampioni Vojvodine bronzani sa školskog prvenstva Srbije i učesnci finala na ovogodišnjim internacionalnim „Sportskim igrama mladih“ u Splitu (predstavljali Srbiju na manifestaciji koja okuplja i sportiste iz BiH i Hrvatske).

 

 

Predsednica se zahvalila svima na uspesima, poželela im svima dobro zdravlje, da ne posustaju i da i dalje i uvek dostojno prezentuju opštinu Kovin, ma gde se obreli i takmičili. Svim mladim sportistima uručila je poklon-vaučere u vrednosti od po 20.000 dinara i primerak monografije „Istorija sporta opštine Kovin 1904-2020“.

Centralno obeležavanje praznika počelo je polaganjem venaca na spomenik palim borcima NOR-a, povodom 77. godišnjice oslobođenja Kovina u 2. svetskom ratu, u prisustvu mnogobrojnih delegacija i uz počasnu stražu pripadnika Vojske Srbije.

 

 

Pre ovoga čina, rukovodstvo opštine predvođeno predsednicom Sanjom Petrović, odalo je poštu i položilo cveće i kraj spomenika sugrađanima stradalim u ratnim sukobima na tlu bivše SFRJ od 1991. do 1999. godine, kao i kraj spomenika ruskom pilotu Nikolaju Uskovu.

Na platou u centru Kovina tradicionalno je priređen „Banatski fruštuk“, koji organizuju žene Aktiva Prve MZ Kovin. Ovoga puta, događaj je protekao uz manje učesnika i uz neophodne mere zaštite, u čemu je podršku u opremi pružio Dom zdravlja Kovin.

 

 

Rukovodstvo opštine, predstavnici mesnih zajednica, javnih preduzeća, ustanova, preduzeća, udruženja i veliki broj građana potom su u Industrijskoj zoni, u bloku 116, prisustvovali ozvaničenju radova prve faze na budućem kompleksu fabrike za pocinkovanje lima bugarskog investitora Valentina Zaharieva – trenutno, gradi se pogon za sečenje i profilisanje lima na 2.500 m2, do sada je uloženo 2,4 miliona evra. Podsetimo, SO Kovin je odlukom iz 2019. otuđila 8 hektara zemljišta u javnoj svojini, investitor je uradio projekat i išodovao građevinsku dozvolu 2020, ali je pandemija pomerila sve rokove, pa se posao nastavlja sada, na zadovoljstvo obe strane.

Na svečanosti za odbornike, većnike, rukovodioce preduzeća i ustanova i saradnike lokalne samouprave iz svih ostalih organa i organizacija, održanoj potom u galeriji Centra za kulturu, tradicionalno su dodeljena najviša opštinska priznanja.

 

 

Odlukom za 2021. godinu, dodeljena su dva priznanja posthumno: Veri Sekulić, penzionerki iz Bavaništa, za životno delo u oblasti kulture, neumorni rad na negovanju i očuvanju srpske ćirilice, duhovnosti, folklora i narodne tradicije. Plaketu je u njeno ime primila sestra Zorica Sekulić; priznanje je posthumno dodeljeno Stevanu Šajnu, laboratorijskom tehničaru iz Kovina, za predanost profesiji i pacijentima, za ljudsku nesebičnost do poslednjeg trenutka i za sveukupni doprinos radu Doma zdravlja Kovin. Plaketu je predsednica opštine uručila supruzi pokojnog Stevana, Brankici Šajn.

Izvor: Opština Kovin