DruštvoNaslovna

Povodom Dana grada uručene Novembarske nagrade ovogodišnjim dobitnicima

Svečana sednica Skupštine grada Pančeva povodom Dana grada održana je danas, a u okviru programa uručene su Novembarske nagrade ovogodišnjim dobitnicima Andrei Stojadinov i Zlatiboru Lazarovu.

Prema odluci Komisije ovogodišnji dobitnici Novembarske nagrade su džudistkinja Andrea Stojadinov za oblast sporta i Zlatibor Lazarov, potpredsednik Međuopštinske organizacije Saveza slepih Pančevo, za oblast socijalnog i humanitarnog rada. Priznanje im je uručio gradonačelnik Aleksandar Stevanović u prisustvu predsednika Skupštine Tigrana Kiša.

 

 

U ime nagrađenih zahvalila se Andrea Stojadinov, koja je istakla da je za nju velika čast i zadovoljstvo Novembarska nagrada. Mlada pančevačka džudistkinja je rekla da je ona Pančevka iako nastupa za beogradsku Crvenu zvezdu, te da joj je neverovatno da je sa 21 godinom dobila ovu nagradu.

U svom govoru na Svečanoj akademiji gradonačelnik Aleksandar Stevanović čestitao je građanima praznik i osvrnuo se na rezultate rada gradske vlasti prethodne godine.

Ne samo da smo očuvali sve gradske funkcije i obezbedili nesmetano pružanje usluga na svim nivoima – u komunalnom sektoru, obrazovnom sektoru, zdravstvenom sektoru posebno, nego smo u jeku pandemije virusa kovid 19 uspeli da nastavimo investicije i dalji razvoj grada i stvorili uslove za otvaranje još jedne fabrike velikog investitora – kompanije Brose. Uz kompanije ZF i Brose u Severnoj poslovnoj zoni i nove investitore koji će doći, i naše investitore i partnere u Južnoj industrijskoj zoni, Pančevo je ponovo jedan od najvećih industrijskih centara u Republici Srbiji, ali i u regionu. Razvoj poslovnih zona je strateški pravac kojim se kreće Republika Srbija, što je vizija i strategija predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije i mi pratimo taj put i razvijamo i dalje povoljan poslovni ambijent, kako za strane, tako i za domaće investitore. Realizacijom velikih investicija, stvorićemo stabilno i povoljno poslovno okruženje, koje će dovesti do intenzivnijeg ekonomskog i ukupnog razvoja Pančeva kao centra Južnog Banata i jednog od najnaprednijih centara Republike Srbije, rekao je gradonačelnik Stevanović.

 

 

Gradonačelnik je dodao da se realizacijom ovakvih investicija, stvaraju radna mesta za građane.

Danas je procenat nezaposlenosti u Pančevu ispod dvocifrenog broja i to je činjenica. Cilj je da svi naši građani imaju mogućnost zaposlenja u svom gradu. Pančevo se vidno i ubrzano gradi i siguran sam da će još rasti sa novim ulaganjima koja ćemo imati, sa izgradnjom obilaznice oko Beograda kojom će biti obuhvaćeno i Pančevo i sa konekcijom na dva autoputa – privredni rast Pančeva će u budućnosti sigurno biti još veći. Pančevo će biti grad u koji će se dolaziti zbog posla i uopšte dobrih uslova života i rada. Ono što želim da istaknem – kada kažem razvoj, mislim na ravnomeran razvoj, jer grad mora da se razvija zajedno sa svim naseljenim mestima, i svi projekti koje planiramo i o kojima govorimo, odnose se i na selo. Građani u naseljenim mestima moraju imati dostupne sve usluge, kao i u samom gradu. Pančevo se ponosi svojim naseljenim mestima koja svojom specifičnošću doprinose ukupnim potencijalima grada, kroz kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu i brendove koje su naša sela razvila i po čemu su poznata, rekao je Stevanović.

Gradonačelnik je istakao da je unapređenje saradnje komunalnog sektora, povezivanje javno-komunalnih preduzeća, digitalizacija rada Gradske uprave i svih službi u okviru sistema lokalne samouprave dalji korak ka ravnomernom razvoju.

U toku je izrada Plana razvoja grada za period 2022-2028. godine gde planiramo da uključimo građane i čujemo njihovo mišljenje i predloge za unapređenje u svim oblastima. Efikasnost rada i maksimalno kvalitetna usluga kako gradske administracije, tako i javnih preduzeća je obaveza. Pored proširenja kapaciteta industrijske zone, očekuje nas nastavak uređenja i izgradnje komunalne i putne infrastrukture u gradu i naseljenim mestima, renoviranje zdravstvenih ustanova, uređenje škola, obezbeđivanje dodatnih kapaciteta za vrtiće, izgradnja sportskih terena i naravno – rekonstrukcija Tamiškog keja, izgradnja pančevačke promenade sa ciljem iskorišćenja punog kapaciteta jednog od najvećih i najlepših resursa Pančeva – naše reke Tamiš. Želimo građanima da vratimo reku i građane reci – i da ona bude naš ponos i simbol, rekao je Aleksandar Stevanović.

 

 

U umetničkom programu učestvovali su KUD “Stanko Paunović” NIS RNP, dramska umetnica Sofija Juričan, balerine srednje baletske škole „Dimitrije Parlić“ i prvakinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu Jadranka Jovanović.

Svečanoj sednici su pored gradonačelnika i predstavnika Gradske kuće, prisustvovali i predstavnici republičkih i pokrajinskih institucija, Južnobanatskog upravog okruga, lokalnih samouprava iz Srbije, brojnih ustanova i organizacija, vojske i policije, crkava i verskih zajednica, škola, ali i sportisti i umetnici.

 

Biografije dobitnika Novembarske nagrade:

Andrea Stojadinov ima 21 godinu, a sportom je počela da se bavi u pančevačkom Džudo klubu Dinamo, da bi potom nastavila u klubu Crvena zvezda u Beogradu. Situacija koja je pogodila planetu početkom prošle godine i zbog koje su uslovi za treniranje i takmičenje postali nemogući nije je omela da za svega mesec dana osvoji čak tri medalje na evropksim prvenstvima, što je svojevrsan sportski podvig. Ove medalje su zlato na Evropskom prvenstvu za juniore, bronza na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore i srebro na Evropskom prvenstvu u najjačoj seniorskoj konkurenciji. Zbog ovih, ali i svih ostalih rezultata u godini 2020. i 2021. nagrađena je priznanjem Evropske džudo unije za najbolju takmičarku Evrope u juniorskoj konkurenciji, čime se upisala u istoriju međunarodnog i srpskog sporta, i ujedno proslavila klub u kojem trenira i zemlju koju časno predstavlja. Studira Fakultet za sport na Univerzitetu Union. Nikola Tesla.

Zlatibor Lazarov je rođen je Gaju, a u Pančevu je od 1951 godine. Radni vek proveo je radeći kao pravnik na stručnim poslovima u lokalnoj samoupravi. Od 2000-te godine, pa sve do prošle kalendarske godine bio je predsednik Međuopštinske organizacije Saveza slepih Srbije – Pančevo u tri mandata. U toku tog perioda svojim požrtvovanim radom u organizaciji i njenim rukovođenjem, doprineo je da pančevačka organizacija postane jedna od najuspešnijih u Savezu slepih Srbije i Savezu slepih Vojvodine. Organizovanjem brojnih manifestacija i događaja, podsticanjem članova organizacije i njihovih porodica da se aktivno u njih uključe, obezbeđivanjem donacija koje osobama sa oštećenim vidom znatno olakšavaju proces učenja, osamostaljivanja, a time i uključivanja u širu društvenu zajednicu, doprineo je da osobe sa invaliditetom lakše ostvare svoja prava i mogućnosti. I dalje nastavlja da pruža podršku osobama sa invaliditetom kao delegat Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetm Srbije, član Upravnog odbora Doma slepih u Pančevu i delegat Saveta za zdravstvo grada Pančeva.