DruštvoNaslovna

Potpisano Pismo o namerama o saradnji AP Vojvodine i kineske provincije Šandong

Pismo o namerama o uspostavljanju i razvijanju prijateljskih odnosa i saradnje AP Vojvodine i kineske provincije Šandong potpisali su danas na onlajn sastanku predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i viceguverner te provincije Đi Binčang.

Dve strane radiće na podsticanju institucija i privrednih društava u razvijanju međusobne komunikacije i saradnje u oblastima privrede, infrastrukture, poljoprivrede, nauke i tehnologije, obrazovanja, zaštite životne sredine.

– Ovo je prvi korak ka uspostavljanju konkretne saradnje između AP Vojvodine i provincije Šandong u brojnim oblastima od zajedničkog interesa. Odnosi Srbije i NR Kine razvijaju se u svim pravcima. Naši predsednici Aleksandar Vučić i Si Đinping zacrtali su planove koji se pre svega odnose na ekonomsku saradnju i razvoj, i mi na ovaj način dajemo doprinos njihovoj realizaciji, rekao je Mirović i dodao da je Srbija u svemu, posebno u razvoju ekonomskih odnosa, pouzdan partner i saveznik NR Kine.

On je istakao da Vojvodina, kao najrazvijeniji deo Srbije, već godinama intenzivira veze sa kineskim provincijama, a da o tome najbolje govori podatak da Pokrajinska vlada ima potpisane dokumente o saradnji sa sedam regiona u Kini.

– Vojvodina je poljoprivredna regija, ali ujedno i centar savremenih industrijskih tehnologija. Očekujemo da ovim dokumentom ojačamo saradnju sa provincijom Šandong, produbimo odnose naše dve pokrajine, ali i da privučemo nove investicije u Vojvodinu, rekao je Mirović.

Ambasadorka Narodne Republike Kine Čen Bo navela je ovom prilikom da je Kina treći trgovinski partner Srbije po obimu razmene, ocenjujući da veze na lokalnom i pokrajinskom nivou imaju poseban značaj u sveobuhvatnim odnosima dveju zemalja.

Viceguverner Binčang ocenio je da se poslednjih nekoliko godina kinesko-srpski odnosi razvijaju veoma dobro, istakavši uverenje da će potpisani dokument biti novi pokretač saradnje.

Danas je potpisan i Sporazum o bratimljenju Zrenjanina i grada Jentaj u provinciji Šandong, a potom je održan i onlajn sastanak o saradnji u oblasti poljoprivrede.

Provincija Šandong se nalazi na istočnom priobalju Kine i jedina je kineska provincija sa više od 100 miliona stalno nastanjenog stanovništva, koje se u najvećem broju bavi poljoprivredom, vinarstvom i turizmom.

Događaju su prisustvovali pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.

U periodu januar-jul 2021. godine, izvoz agrarnih proizvoda činio je 25,2% ukupnog vojvođanskog izvoza, dok je učešće uvoza agrarnih proizvoda u ukupnom uvozu AP Vojvodine iznosilo 9,9%. U periodu januar-jul 2021. godine izvezeno je 773 vrste agrarnih proizvoda u 101 državu. Najznačajniji izvozni proizvod je kukuruz, osim semenskog, sa učešćem od 15,2% u ukupnom izvozu agrara AP Vojvodine u posmatranom periodu. U periodu januar-jul 2021. godine izvoz kukuruza zauzimao je 22,1% ukupnog izvoza agrarnih proizvoda, vrednosti 237,8 miliona evra, zatim pšenica 8% vrednosti 85,7 miliona evra. Takođe, izvozom šećera ostvaruje se značajan devizni priliv, koji je u pomenutom periodu iznosio 47,15 miliona evra, sa udelom od 4,4% u ukupnom izvozu agrarnih proizvoda. Pokrivenost uvoza izvozom agrarnih proizvoda je vrlo visoka i iznosi 239,3% u posmatranom periodu.