Društvo

Udruženje „Bansif“ realizovalo projekat „Ptice našeg kraja“

Udruženje „Bansif“ iz Pančeva realizovalo je projekat „Ptice našeg kraja“ koji je podržan na konkursu Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Pančeva.

Projekat je podrazumevao organizovanje manifestacije koja se sastoji iz dve faze: predavanja po osnovnim školama o važnosti očuvanja ptica stanarica i postavljanje pojilica i hranilica po dvorištima osnovnih škola.

Projekat je sproveden tokom novembra 2022. godine u šest osnovnih škola na teritoriji Pančeva s osnovnim ciljem da se upoznaju osnovci i njihovi učitelji sa značajem koji za nas i naše okruženje imaju sitne ptice i važnost brige o njima u zimskom periodu.

Želja članova našeg udruženja je da se najmlađi Pančevci podstaknu da brinu o malim pticama stanaricama i da im pomognu da lakše prezime zimu, ali i ostale delove godine, jer je uočeno smanjenje njihove brojnosti, posebno u slučaju vrabaca koji gube bitku za opstanak u naseljenim mestima sa vranama, svrakama i golubovima. Jedna od posledica je i povećan broj muva i drugih insekata kojih ranije nije bilo u ovako velikom broju, kažu u Udruženju „Bansif“.

Predavanja i postavljanje hranilica za ptice sprovedene su tokom novembra 2022. godine u osnovnim školama „Mika Antić“, „Bratstvo Jedinstvo“, „Stevica Jovanović“, „Sveti Sava“, „Isidora Sekulić“ i „Vasa Živković“ u Pančevu.

Cilj projekta je da najmlađi, ali i ostali sugrađani brinu o malim pticama u našem gradu.