Društvo

JKP „Higijenu“ i pančevačke škole posetila delegacija japanskih stručnjaka iz oblasti komunalnog otpada

PANČEVO – U okviru projekta „Roda“ Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), Oki Hiroki iz Japanske korporacije za zaštitu životne sredine održao je 23. februara čas o razvrstavanju otpada i ekološkim novinama učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu.

Prezentacija je organizovana u okviru aktivnosti projekta pod nazivom „Poboljšanje životne sredine u Pančevu kroz saradnju akademske zajednice, grada Pančeva, industrije i građana” finansiranim od strane Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA).

Prisutvovalo je dvadeset pet učenika, od petog do osmog razreda, rukovodilac projekta iz Japana, profesor Takeši Nakano i njegove kolege zadužene za Projekat, direktor JKP-a „Higijena“ Mišo Marković i izvršna direktorka Sektora za upravljanje otpadom i zaštitu životne sredine Jovanka Dakić, direktor škole Mirko Novović i profesorke koje su pripremile đake za diskusiju na engleskom jeziku.

Edukacija iz oblasti zaštite životne sredine i razmena znanja nastavljene su u JKP-u „Higijena“ Pančevo, uz prigodan doček.

Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) je vladina agencija koja pomaže ekonomskom i socijalnom rastu u zemljama u razvoju i promoviše međunarodnu saradnju, a projekat „Roda“, sa simbolikom ugroženosti ove ptice zbog narušenog staništa i preporukama kako da se vrati čista priroda, započet je januara 2020. godine i već dva projekta usredsređuju se na grad Pančevo, u saradnji sa Udruženjem za unapređenje životne sredine iz prefekture Hjogo u Japanu (HEAA), pod pokroviteljstvom JICA programa partnerstva.

Školarci iz svih osnovnih i srednjih škola na teritoriji Pančeva upoznati su već osam godina sa pravilima razdvajanja otpada putem akcije „Sakupi i uštedi – vredi“ koju sprovodi JKP „Higijena“ Pančevo. Ovog puta su dopunili znanje japanskim procedurama čuvanja i detoksikacije opasnog otpada, upoznavanjem sa hemijskim tretmanima dekomponovanja otpada, predlozima za plansko pozicioniranje deponija u Japanu i uvidom u nove ciljeve ovog projekta, a to su:

– Izgradnja i razvoj ljudskih kapaciteta za samostalno preduzimanje akcija za poboljšanje stanja životne sredine kroz saradnju akademske zajednice, grada Pančeva, industrije i građana;

– Istraživanje trenutnog statusa životne sredine u Parku prirode „Ponjavica“, kao i održavanje obuka za analizu, procenu rizika, sprečavanje zagađenja i upravljanje životnom sredinom i

– Ojačavanje administrativnih mera zaštite životne sredine i edukacija lokalnog stanovništva prenosom iskustva iz Japana.

Obilaskom Centra za sakupljanje i razvrstavanje sekundarnih sirovina JKP-a „Higijena“ Pančevo narednog dana, 24. februara, kao i postavljenih „kućica“ za privremeno skladištenje ambalažnog otpada u četiri zone Pančeva, po uzoru na model u Japanu, u saradnji sa partnerima iz Japana i u okviru Projekta „Uvođenje sistema primarne separacije ambalažnog otpada iz komunalnog otpada na teritoriji grada Pančeva“, koji se realizuje u saradnji sa UNDP-em, utvrđena je dalja saradnja Pančeva i Japana radi unapređenja rešenja iz oblasti ekologije.

Realizaciju projekta „Uvođenje sistema primarne separacije ambalažnog otpada iz komunalnog otpada na teritoriji grada Pančeva“ podržao je UNDP Srbija kroz projekat „Pravedna zelena tranzicija i dekarbonizacija u Srbiji“ koji finansira Vlada Japana, a sprovodi UNDP Srbija u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije.

Izvor: JKP „Higijena“ Pančevo

L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
×
L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
Latest Posts