Društvo

Garašević: u toku investicioni radovi u Kovačici

Milan Garašević je imenovan za predsednika Opštine Kovačica posle aprilskih izbora 2016. godine i apsolutne pobede naprednjaka, a do tada je nekoliko meseci bio na funkciji pomoćnika predsednika opštine.

Od kada ste predsednik Opštine Kovačica, šta je to što biste posebno izdvojili kao poseban uspeh lokalne samouprave?

U trenutku kada sam stupio na dužnost predsednika opštine Kovačica, mnogi izazovi su bili preda mnom i mojim kabinetom. Dom zdravlja opštine Kovačica imao je dug od više od stotinu miliona dinara, apoteke u okviru Dom zdravlja nisu funkcionisale: rafovi su bili prazni, apotekari nisu imali redovna primanja niti su im isplaćivani putni troškovi. Naša opština je u trenutku kada sam stupio na dužnost, bila poslednja negasifikovana opština u Vojvodini. Ukinuta je radna zona. Dom kulture u Padini bio je u riuniranom stanju, u Kovačici takođe. Danas, više od 25 procenata duga Doma zdravlja je vraćeno, apoteke funkcionišu besprekorno, gasifikacija se privodi kraju, radi se na renoviranju i rekonstrukciji zgrada u kojima su domovi kulture. Očekuje nas i nova radna zona u Crepaji. Sve što sam naveo smo rešili i rešavamo, sistemski i odgovorno misleći na naredne generacije koje će živeti u našoj opštini.

Čime ste Vi lično najzadovoljniji od onoga što je do sada urađeno?

Započeli smo projekat gasifikacije u vrednosti od 1.560.000.000 dinara, krenuvši iz Idvora. Ponosan sam na to što će naši meštani u Samošu dobiti asfalt u velikom broju ulica, što je, takođe, velika investicija. Krenuli smo sa zamenom ulične rasvete, investirali smo u fabriku vode za naseljeno mesto Kovačica, apotekari imaju redovna primanja, a apoteke su snabdevene. Dosta smo uradili na vodovodnoj mreži u Kovačici, zamenili ventile, a sledi rekonstrukcija vodovodne mreže u Uzdinu. Najponosniji sam na činjenicu da je naša opština danas jedno veliko gradilište.

Kako ocenjujete saradnju sa republičkim i pokrajinskim organima vlasti?

Veoma sam zadovoljan saradnjom sa republičkim i pokrajinskim vlastima. Pokrajinska vlada nas je podržala sredstvima kroz različite projekte. Za uređenje kanalske mreže Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo odobrio je više od dva i po miliona dinara. Sekretarijat, takođe, odobrio je i sredstva po još jednom projektu opštine Kovačica i to blizu 10 miliona dinara za uređenje atarskih puteva katastarske opštine Uzdin. Opština Kovačica dobila je više od 3 miliona dinara na osnovu konkursa Pokrajinske vlade za subvencionisanje prevoza učenika. Jedan od najvažnijih projekata koji nas očekuje je komasacija katastarske opštine Debeljača i za to smo dobili sredstva po projektu i to u iznosu od pet miliona dinara. U trenutku kada smo mi došli na vlast, opštinski budžet nije bio solventan. Tada su nam republičke vlasti pomogle sa 30 miliona dinara i od tada je naš budžet solidan, solventan i predvidiv.

Tekst je nastao u okviru projekta “Planovi za razvoj Kovačice“, koji je realizovan uz podršku Opštine Kovačica.
Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Centar za informisanje, obrazovanje i preduzetništvo “Oblak” iz Pančeva i redakcija portala “Lokalne vesti”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Opštine Kovačica.