DruštvoNaslovna

Predsednik Rusije Putin boravio u poseti Beogradu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina koji je boravio u zvaničnoj poseti našoj zemlji.

Predsednik Vučić dočekao je predsednika Putina na aerodromu, nakon čega su dva državnika položili vence na Groblju oslobodilaca Beograda i Crvenoarmejcu i prisustvovali svečanom dočeku ispred Palate „Srbija“.

 

Svečani doček ispred Palate Srbija

 

Nakon sastanka u užem formatu predsednika Ruske Federacije i predsednika Republike Srbije, usledio je plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Ruske Federacije i ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata, u prisustvu dvojice predsednika.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin odlikovao je Ordenom Aleksandra Nevskog predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

„Iskreno mi je drago što odlikujem predsednika Srbije Aleksandra Vučića Ordenom Aleksandra Nevskog, koji je bio veliki ruski pokrovitelj i vojni diplomata. Tokom 300 godina istorije ove nagrade, pored Kneza Miloša i Nikole Pašića, Aleksandar Vučić danas je odlikovan ovim priznanjem“, rekao je predsednik Putin na uručenju Ordena i istakao da je doprinos srpskog predsednika razvoju odnosa dve zemlje u svim pravcima veliki.

„Cenimo Vaš principijelni stav. Sada će na počasnom spisku na kom su i drugi znameniti Srbi zasluženo biti i Vaše ime“, poručio je predsednik Putin na ceremoniji.

Predsednik Vučić je zahvalio na Ordenu rečima da je za njega i za Srbiju Orden velika čast, ali i velika odgovornost.

„Ponosim se mojom Srbijom, koja je zaslužila ovu nagradu. Ovo priznanje znači da smo sačuvali Srbiju kao slobodnu državu. Želeo bih da izrazim i zahvalnost mojoj porodici, i nagradu posvetim mom ocu“, poručio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za medije, rekao da je sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom razgovarao o svim temama društvenog života, Kosovu i Metohiji, unapređenju ekonomske saradnje i poručio da je Srbija pouzdan partner Rusiji, te da je tokom današnjih razgovora postignut visok stepen saglasnosti o svim temama. On je zahvalio na podršci Rusije u očuvanju integriteta i nezavisnosti Srbije i istakao da je veoma zadovoljan napretkom saradnje dve zemlje u svim oblastima.

„Nikada nismo potpisali toliko sporazuma, iz gotovo svih sfera, naša trgovinska razmena je porasla, naši ekonomski odnosi su sve bolji, razgovarali smo o svim poslovima koji su pred nama“, istakao je predsednik Vučić i dodao da se razgovaralo i o infrastrukturnom zajedničkom delovanju, posebno na železnicama, jer će železnice biti ključni vid transporta u budućnosti.

„Veliki su planovi pred nama i, ako sve to budemo ispunili, siguran sam da će železnice postati ponovo jedan od najunosnijih vidova saobraćaja, čime će naši građani moći da se ponose.Ti ugovori su već danas vredni 230 miliona evra, a verujem da, ako sve budemo izgurali, mogu da dostignu vrednost od 660 miliona evra“, rekao je predsednik Vučić i naveo i da je vojna saradnja uvek bila ne samo korektna, već je Srbija zahvalna na podršci i pomoći.

Predsednik Vučić je naglasio i da je ponosan na činjenicu, koju je i ruski predsednik istakao na sastancima, da je Srbija vrlo disciplinovana zemlja, da ima disciplinovanu vladu i vlast i da sve svoje obaveze ispunjava na vreme.

Predsednik Vučić izjavio je da se radi na izgradnji gasnog „Turskog toka“ kroz Srbiju i da Srbija hoće za svoje građane najbolji i najjeftiniji gas, a to je ruski gas.

„Ne znam kakvi su pritisci na neke druge kroz čije teritorije gasovod „Turski tok“ treba da prođe, sa Srbijom Rusija nije imala tu vrstu problema. Mi smo na takvu vrstu pritisaka otporni, naš narod mora da dobije gas, naša preduzeća moraju da dobiju gas“, rekao je predsednik Srbije i podsetio da je Srbija, do sada, gas dobijala preko Ukrajine i Mađarske, ali da je plan da ubuduće od „Turskog toka“ dobijamo gas, preko Bugarske, te da zbog toga gradimo taj gasovod.

„Za Srbiju je to od izuzetnog značaja. Znam da su Nemci sve što je bilo do njih već izgradili po pitanju „Severnog toka“. Već je oko 500 kilometara izgrađeno pod vodom. I mi, kao i drugi, imamo pravo da dobijemo gas“, istakao je predsednik Vučić.

„Nudili su drugi tečni gas, ali duplo skuplje. Mi da plaćamo dvostruko više cene nemamo i ne možemo, iako ekonomski stojimo bolje. Hoćemo da nabavljamo najbolji i najjeftiniji gas za naš narod i naši zemlju, a to je ruski gas“, zaključio je predsednik Vučić i istakao da su postignuti dogovori o izgradnji gasovoda u budućnosti, ali i oko povećanja našeg skladišta gasa, koji će biti 750 miliona kubnih metara gasa u „Banatskom dvoru“, kao i o izgradnji gasnih elektrana i gasifikaciji Srbije.

„To znači da više nikada nećemo imati pitanja u Vladičinom Hanu zašto kompanije koje dolaze da otvore fabriku nemaju gas. To ćemo sve da uradimo i to će značiti dodatnu industrijalizaciju zemlje“, objasnio je predsednik Vučić. On je istakao da će Rusija, uz veliki novac koji je dala do sada, donirati još pet miliona evra za Hram Svetog Save, kao i da će nam vratiti 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja.

„To pokazuje koliko smo dobro pripremili sastanke i forum i koliko smo u svim sferama dobro radili i mnogo napravili“, zaključio je predsednik Srbije i naglasio da mu je bila izuzetna čast što je imao priliku da ugosti predsednika Ruske Federacije, za kojeg je rekao da je iskreni, dokazani prijatelj Srbije i srpskog naroda.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin rekao je da Moskva deli zabrinutost srpskog rukovodstva i građana u vezi sa Kosovom i Metohijom, jer koraci koje je, u poslednje vreme, preduzela Priština mogu dovesti do destabilizacije Balkana. On je istakao da je stav Rusije po pitanju Kosova jasan – Moskva se zalaže za uzajamno prihvatljivo rešenje Beograda i Prištine, ali bazirano na Rezoluciji 1244 SB UN.

„Kosovske vlasti preduzele su neke provokativne akcije koje su dodatno pogoršale situaciju“, rekao je predsednik Putin, navodeći kao primer odluku Prištine o formiranju kosovske vojske, što predstavlja kršenje Rezolucije 1244.

„Ta rezolucija ne dopušta postojanje bilo kakvih oružanih formacija na Kosovu izuzev kontingenta Ujedinjenih nacija. Delimo zabrinutost Srbije, jer znamo da takvi potezi vode ka nestabilnosti na Balkanu. Naša podrška će se nastaviti“, poručio je predsednik Putin i dodao da je Rusija uvek aktivno učestvovala, ali da je Evropska unija posrednik u dijalogu.

„EU je posrednik, ali malo toga postiže“, rekao je ruski predsednik, navodeći da se ne sprovodi ono što je dogovoreno, a posebno je istakao činjenicu da još nije formirana ZSO.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je poručio da odnosi Srbije i Rusije nisu od juče i od danas, već da traju vekovima, da imaju duboke i čvrste korene i da dva naroda vezuje duhovna bliskost. On je zahvalio predsedniku Vučiću na pozivu da poseti Srbiju i podsetio da sa srpskim predsednikom ima stalne kontakte, da su u oktobru prošle godine imali sadržajne razgovore i da je srpski predsednik u maju bio u ruskoj prestonici povodom Dana pobede.

„I danas smo, po tom partnerskom i prijateljskom ključu, razmotrili sve aspekte naše saradnje, kao i međunarodna pitanja. Između naše dve zemlje postoji strateška saradnja koja je tradicionalna za naše zemlje i za naše narode“, rekao je predsednik Putin i istakao da je Rusija spremna da u razvoj infrastrukture u Srbiji, između ostalog i u nastavak gasovoda „Turski tok“ preko teritorije Srbije, uloži neophodne resurse u iznosu od oko 1,4 milijarde dolara. On je najavio i nastavak saradnje u vojnoj i vojnotehničkoj oblasti, ističući da će Rusija i dalje pomagati Srbiji u jačanju njene bezbednosti.

„Hvala predsedniku Vučiću za dobre razgovore koje smo imali, a građanima Beograda za topao prijem koji su mi priredili“, zaključio je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

 

 

Predsednik Vučić i predsednik Putin su, u pratnji Njegove svetosti patrijarha srpskog g. Irineja i starešine Hrama vladike Stefana, obišli Hram Svetog Save i kriptu, gde su zapalili sveće.

Predsednici su, zajedno sa patrijarhom, simbolično ugradili delove ruske i srpske trobojke na mozaiku sa likom Isusa Hrista, na kojem rade ruski umetnici, i potpisali ikonu sa njegovim likom.

 

 

„Hvala, hvala na prijateljstvu“, obratio se, na srpskom jeziku, predsednik Putin okupljenim građanima, napuštajući Hram Svetog Save.

 

L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
×
L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
Latest Posts