DruštvoNaslovna

U Pančevu obeležen Međunarodni dan civilne zaštite

Svečanom sednicom Okružnog štaba za vanredne situacije Južnobanatskog upravnog okruga, održanom u Pančevu, obeležen je 1. mart – Međunarodni dan civilne zaštite.

Sve jedinice lokalnih samouprava Južnobanatskog upravnog okruga izvršile su težišne zadatke i donele Odluke o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite, zaključke o postavljenju poverenika i zamenika poverenika, odluke o formiranju jedinica civilne zaštite opšte namene i odluke o određivanju osposobljenih pravnih lica.

Organizovanost i osposobljenost nadležnih organa lokalne samouprave za sprovođenje mera zaštite i spasavanja ogleda se kroz rad Štabova za vanredne situacije, gradskih i opštinskih veća, službi gradskih i opštinskih uprava, kroz angažovanje preduzeća i ustanova i drugih pravnih lica, humanitarnih organizacije i udruženja građana.

U Južnom Banatu imenovano je 168 poverenika i isto toliko zamenika poverenika, navodi se u izveštaju Sektora za vanredne situacije Južnog Banata.

Okupili smo se da još jednom ukažemo na vitalni značaj i ulogu službi civilne zaštite u slučaju svih tipova nesreća i katastrofa i suočavanju sa njima, da odamo priznanje za njihove napore, žrtve i podvige. Svakog dana moramo raditi na njenom jačanju, sa jednim osnovnim ciljem, kako bi društvo bilo adekvatno organizovano, kako bi efikasno i u kontinuitetu moglo da reaguje na sve bezbednosne rizike i izazove, izjavila je Danijela Lončar, komandant Okružnog štaba za vanredne situacije Južnobanatskog upravnog okruga.

 

 

Međunarodna organizacija za civilnu odbranu, koja promoviše rad službi civilne zaštite širom sveta i ukazuje na značaj njihove saradnje i potrebe solidarnosti, ustanovila je na Generalnoj skupštini 1990. godine 1. mart kao Svetski dan civilne zaštite. Tog dana 1972. godine usvojen je statut ove organizacije kao okvir njenog delovanja.