NaslovnaTurizam

Turistička organizacija Pančevo predstavila je potencijale grada za razvoj nautičkog turizma

Na 41. Sajmu nautike u Beogradu organizovano je predstavljanje aktivnosti Turističke organizacije Pančevo u oblasti nautičkog turizma.

Na predavanju održanom u kapetanskom klubu 2. marta govorili su Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančevo, Dušan Antonijev, kapetan katamarana „Panuka“ i Milorad Timčenko iz Gradske uprave Pančevo.

 

Na Sajmu su predstavljeni potencijali za razvoj nautičkog turizma na reci Tamiš

 

Između ostalog, predstavljen je novi turistički proizvod „Nestvarne lepote Tamiša“ kao i planovi za dalji razvoj nautičkog turizma na reci Tamiš.

Nikola Stoilković, direktor TOP Pančevo, prvo je predstavio radove urađene na gradskom pristanu prošle godine, što je bio jedan od važnih preduslova da bi se uopšte moglo pristupiti daljem razvijanju nautičkog turizma na reci Tamiš.

Naš gradski pristan rekonstruisan je u potpunosti prema odredbama Zakona, tako da su prilazni mostovi popločani, postoje i kapije, kako bi bilo bezbedno. Pristan ima ulaz i izlaz koji omogućavaju bezbedan i nesmetan protok putnika. Na gradskom pristanu sada postoji priključak za struju i vodu, kao i video nadzor 24 sata, kako na pristanu tako i na katamaranu. Sve ovo je bilo neophodno jer je tako propisano Zakonom kako bi se predupredile različite nesreće koje su se ranije dešavale na Dunavu. Pooštreni su svi propisi koji regulišu ovu oblast, a mi smo se njima prilagodili kako bismo mogli dalje da razvijamo nautički turizam u Pančevu, rekao je direktor Stoilković.

 

Od 2018. godine i sam pristan na Tamišu izgleda drugačije, zahvaljujući sredstvima Grada Pančeva i AP Vojvodine

 

Godinama se o nautičkom turizmu u Pančevu nije pričalo. Sada u tom gradu postoje znatno bolji uslovi za razvoj nautičkog turizma nakon prošlogodišnje rekonstrukcije gradskog pristana na reci Tamiš u Pančevu.

Pristan je registrovan. Pančevo je sada jedan od retkih gradova koji ima registrovan pristan i sada i neki veći brodovi od našeg katamarana mogu da dođu u Pančevo i da pristanu. Nama je nautički turizam veoma bitan, jer Pančevo je jedan od retkih gradova gde se u centar grada ulazi sa vode odnosno sa reke. Mnogi građani Pančeva nisu svesni kakav biser imamo samim tim što se grad nalazi na dve reke, rekao je Nikola Stoilković.

 

 

Turistička organizacija Pančevo organizuje vožnje po Tamišu i do Bele stene katamaranom Panuka i sa tim aktivnostima će nastaviti i u ovoj godini.

Katamaran koji je Turistička organizacija dobila od Grada Pančeva pre dve godine vredno radi i opravdao je očekivanja. Do sada smo prevezli više od 6.500 turista kako iz Pančeva, tako i iz okolnih mesta ali i regiona. Imali smo i veliki broj stranih turista, najbrojniji su bili iz Mađarske, Rumunije, Bugarske, Rusije, Holandije. Zato očekujemo i da će sezona koja je pred nama biti veoma posećena. Ukoliko bude lepo vreme, nova sezona redovnih vožnji katamaranom po Tamišu počeće 1. aprila, najavio je Nikola Stoilković.

Katamaran će i ove sezone prevoziti putnike od srede do nedelje svakog dana u terminima 12, 14, 16 i 18 sati.

Karte za redovne vožnje katamaranom kupovaće se isključivo u Turističkoj organizaciji Pančevo, osim nedeljom, kada je moguće kupiti ih direktno na katamaranu. Cena pojedinačne karte i dalje će biti 250 dinara, cena grupne karte 200 dinara, a deca do 7 godina ne plaćaju vožnju.

Redovna vožnja traje oko pedesetak minuta i obuhvata potez od pristana na Tamišu do Preobraženske crkve, a zatim nazad do ušća Tamiša u Dunav, naših svetionika i povratak na gradski pristan. Moguće je organizovati i vanredne vožnje do Bele stene i Dunavom do Beograda i Smedereva, Tamišem do Jabuke, Glogonja ili Opova. Katamaran se može iznajmiti i van redovnih termina, minimum je dva sata a moguće je iznajmiti ga i na pola dana ili ceo dan. Poludnevnom kartom smatra se iznajmljivanje u trajanju do osam sati, a sve iznad osam sati smatra se celodnevnom vožnjom. Cena se formira na bazi osnovne održivosti, pokriva troškove goriva, angažovanje kapetana i posade. Katamaran mogu iznajmiti javno-komunalna preduzeća, privatna preduzeća, ali i fizička lica. Ove usluge su uvedene jer je bilo veliko interesovanje, rekao je Nikola Stoilković.

Za dogovor oko vanrednih vožnji potrebno je obratiti se Turističkoj organizaciji Pančevo u Ulici Vojvode Petra Bojovića.