NajaveNaslovna

Izložba u Pančevu: Gradovi Vojvodine okom starih fotografa

Mesec fotografije u Narodnom muzeju Pančevo biće nastavljen uz izvrsnu izložbu autorke Milkice Popović. Kroz ovu izložbu moći ćete da se upoznate sa istorijom fotografije u Vojvodini uključujući putujuće fotografe-dagerotipiste i prve profesionalne ateljee.

Saznaćete koji su motivi inspirisali fotografe vojvođanskog podneblja sa značajnim osvrtom na radove Anastasa Jovanovića, prvog srpskog fotografa.

Izložba će biti otvorena u utorak, 19. marta u 19 časova u Svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo.

Prva vest o pronalsku fotografije, na području današnje Vojvodine, na srpskom jeziku objavljena je u časopisu Magazin za hudožestvo, književnost i modu aprila 1839.godine. Već četrdesetih godina u Vojvodinu i Srbiju stižu prvi putujući fotografi-dagerotipisti među kojima su najpoznatiji Adolf Dajč i Nikola Štokman.

Značajno mesto zauzima Anastas Jovanović, prvi srpski fotograf koji je 1850. i 1854. godine fotografisao Petrovaradinsku tvrđavu. Tokom pedesetih godina otvaraju se prvi profesionalni ateljei poput ateljea Ištvana Oldala u Zrenjaninu 1853. godine i Georgija Kneževića u Novom Sadu 1854. godine kao i ateljei pojedinih fotografa u većim gradovima.

U drugoj polovini 19. veka fotografi počinju da izlaze iz svojih ateljea i snimaju eksterijerne situacije. U početku se suočavaju sa velikim problemima, pa su i fotografije ređe, dok se kasnije, zahvaljujući tehnološkom razvoju, pojavljuje sve veći broj snimaka predela, panorama, trgova, ulica i pojedinih objekata. Od sedamdesetih godina 19. veka prisutno je kontinuirano snimanje eksterijera.

Dokumentarna fotografija uticala je na primenu snimaka u štampi. Krajem 19. veka pojava razglednica sa štamparski umnoženom fotografijom popularizuje dokumentarnu fotografiju, a istovremeno ima i povratan uticaj: daje podsticaj i mogućnost fotografima da snimaju tematske serije fotografija pojedinih gradova, te da se i sami bave izdavanjem razglednica.