AktuelnoDruštvoNaslovna

U Kovačici boravili predstavnici Odbora za etničke poslove Svekineskog narodnog kongresa

Zvanična poseta Odbora za etničke poslove Svekineskog narodnog kongresa održana je danas u Kovačici.

Kineska delegacija bila je u sastavu Siao Huien (Xiao Huaiyuan), šef delegacije, predsednik Odbora za etničke poslove Svekineskog narodnog kongresa, bivši predsednik Stalnog odbora Narodnog kongresa grada Tijanin, Bai Uenći (Bai Wenqi), član Odbora za etničke poslove Svekineskog narodnog kongresa, Du Ksiagua (Du Xiaoguang), član Odbora za etničke poslove Svekineskog narodnog kongresa, Hao Guičang (Hao Guicheng), generalni direktor Kancelarije Odbora za etničke poslove Svekineskog narodnog kongresa, Li Min (Li Min), potpredsednik Kancelarije za istraživanje Odbora za etničke poslove Svekineskog narodnog kongresa i Han Šua (Han Shuai), glavni službenik Kancelarije za etničke poslove Svekineskog narodnog kongresa posetili su opštinu Kovačica.

Ispred zgrade opštine predsednik opštine Kovačica Milan Garašević, Zlatko Šimak, predsednik SO Kovačica i pomoćnica predsednika opštine Slađana Bekić dočekali su kinesku delegaciju u pratnji narodnih poslanica Skupštine Republike Srbije, u sastavu Vesna Ivković i Milanka Jevtović Vukojičić. U pratnji bila je i Rajka Vukomanović, sekretar Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

 

 

Milan Garašević je istakao da je Kovačica Evropa u malom i tom prilikom predstavio sve posebnosti ove opštine koje se ogledaju kroz očuvanje nacionalnog identiteta i kulturnog nasleđa svih nacionalnih zajednica koje žive na teritoriji opštine Kovačica.

Siao Huien, šef delegacije nagasio je da Kina ima 55 nacionalnih zajednica koje žive na njenoj teritoriji i da je od velike važnosti za Republiku Kinu pitanje očuvanja identiteta, kulture i jezika nacionalnih zajednica na njihovom tlu.

Predstavnici kineske delegacije posebno su se zanimali za poljoprivredu na teritoriji opštine, s obzirom na to da je veliki broj poljoprivrednih gazdinstava u odnosu na broj stanovnika.

 

 

Nakon sastanka održanog u kabinetu predsednika opštine Kovačica, delegacija je posetila Galeriju naivne umetnosti. Direktorka Galerije naivne umetnosti, Ana Barca, predstavila je istorijsko-kulturni kontekst u kome su nastali i stvarali rodonačelnici naivnog slikarstva, predstavila je aktuelnu postavku u skladu sa tematikom Noći muzeja, a posebno je predstavila i rad najznačajnijih slikara naivne umetnosti.

Predstavnici kineske delegacije posebno su se zadržali ispred radova Zuzane Halupove i Martina Jonaša i zainteresovali za njihove slikarske potpise.

Poseta je završena u Domu Martina Jonaša gde je predstavljen život i rad jednog od najvažnijih svetskih slikara naive.