AktuelnoDruštvoNaslovna

Lučani: vanredna situacija zbog poplava, evo prvih procena štete

Štab za vanredne situacije je danas u 17 sati održao sednicu na kojoj su iskazane prve procene šteta, nastalih nakon izrazito obilnih dvodnevnih padavina na teritoriji opštine Lučani. Radi se o ogromnoj materijalnoj šteti.

Članovi štaba su najpre istakli da je naselje Lučani bezbedno zahvaljujući pumpnom prostojenju i bedemu duž cele industrijske zone koji su izgrađeni nakon velikih poplava iz 2016. godine.

Urušeno je 15 mostova

Takođe, na Štabu je istaknuto da je u mesnoj zajednici Đerać poplavljeno 17 i u Krstacu šest domaćinstava isključivo zbog nemarnosti i neodgovornosti pojedinaca koji nisu dozvolili da se izgradi preostalih 180 metara bedema koji bi kompletno zaštitio levu stranu Bjelice kao i zbog neovlašćenog probijanja bedema na nekoliko mesta.

Na sednici Štaba je istaknuto da je na teritoriji opštine Lučani ukupno poplavljeno oko 200 domaćinstava, i to u Viči, Guči, Đeraću, Krstacu, Kotraži, Turici, Donjem Dubcu, Rtima. Takođe, poplavnjeni su brojni poslovni objekti: Srednja škola Guča, Osnovna škola Viča, hladnjače u Guči i Kotraži, dve hladnjače u Viči, kafane i prodavnice u Viči, Dom trubača, motel Dragačevski horizonti, Institut za krompir, Sportski centar Guča. Nekoliko stotina hektara zemljišta raznih kultura je pod vodom.

Urušeno je oko 15 mostova u brojnim naseljenim mestima u opštini Lučani, u Turici, Krivači, Lisu, Viči.

Oštećeni su brojni opštinski i nekategorisani putevi po svim mesnim zajednicama. Registrovano je na desetine klizišta koja su se pokrenula.

Trenutno Saveti mesnih zajednica popisuju sve objekte u svojim mesnim zajednicama na kojima je nastala šteta.

Nakon toga sledi raščišćavanje, pranje, dezinfekcija i sušenje poplavljenih objekata.

Do daljnjeg, časove neće pohađati đaci srednje škole „Dragačevo“ u Guči i osnovne škole u Viči.

 

Srednja škola Dragačevo

 

Izvor: Radio D Lučani