AktuelnoDruštvoNaslovna

Zbog poplava vanredna situacija u 12 opština i gradova

Posle obilne kiše vanredna odbrana od poplava uvedena je u celoj zemlji. Evakuisano je 297 osoba, oštećeni su putevi. Proglašena je vanredna situacija u 12 opština i gradova.

Najugroženija područja su u Kraljevu, Kniću, Trsteniku, Lučanima, Ivanjici, Arilju, Vrnjačkoj Banji, Gruži, Guči.

Zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije Boban Stevanović rekao je za RTS da se reke povlače ali da predstoji posao da se stvore uslvi da se ljudi vrate kućama.

Tokom jučerašnjeg dana 297 osoba je evakuisano, i to je preventivna evakuacija. Situacija je različita od slučaja do slučaja, kaže Stevanović i dodaje da je najbitnije da su važni putni pravci prohodni a utvrđivaće se materijalna šteta.

Vojska Srbije spremna je da na poziv Sektora za vanredne situacije odmah reaguje.

Poplavljena Guča (foto: Radio D Lučani)

Republički hidrometeoroški zavod upozorio je da će vodostaj na reci Savi danas biti u porastu i da će prevazilaziti granicu redovne odbrane kod Šapca i Beograda.

RHMZ je izdao hidološko upozorenje u kojem se navodi da će do srede, 5. juna, biti u porastu i vodostaj na Bjelici, Moravici, Skrapežu, Đetinji, Gruži, kao i na gornjem toku Zapadne Morave i Ibru i da će se kretati oko ili iznad upozoravajućih nivoa.

Kako se navodi, vodostaj na Crnci, Lepenici, Lugomiru, Resavi i Belici, kao i na Jadru i Kolubari sa pritokama, biće u umerenom i većem porastu do srede 5. juna sa mogućnošću približavanja upozoravajćim nivoima.

U RHMZ upozoravaju da će vodostaji na banatskim vodotocima biti u porastu do 6. juna i da će se na Tamišu i Brzavi kretati iznad granice redovne odbrane od poplava.

Proglašena vanredna situacija na čitavoj teritoriji opštine Lučani

Nakon obilnih i jakih kiša u prethodna dva dana koje su padale na čitavoj teritoriji opštine Lučani, Štab za vanredne situacije opštine Lučani je juče popodne proglasio vanrednu situaciju na celoj teritoriji opštine.

U gornjem Dragačevu su se izlile pritoke Bjelice kao i potoci i kanali za odvodnjavanje. U pojedinim selima ušla je voda u kuće, evakuisano je više od 20 domaćinstava zbog izlivanja potoka u selu Viča a kritično je i u skoro svim selima u gornjem Dragačevu.

Najveća šteta od kiša pričinjena je na kućama, domaćinstvima, nekategorisanim putevima i poljoprivrednim zasadima.

Srednja škola „Dragačevo“ u Guči je poplavljena tokom jučerašnjih padavina, nivo vode u školi je iznad pola metra, sva deca su evakuisana na vreme. Nastava u školi prekinuta je do daljnjeg.

 

Hodnici škole pod vodom