KulturaLjudiNaslovna

Pančevo – sedma slika u seriji Uzbudljivi gradovi Vuka Vučkovića

Slikar Vuk Vučković ovogodišnji je dobitnik Novembarske nagrade Grada Pančeva koja će mu biti uručena na svečanoj sednici Skupštine Grada 8. novembra.

Istog dana u Narodnom muzeju, nakon pet godina, u 19 sati svečano će biti otvorena samostalna izložba radova Vuka Vučkovića na kojoj će između ostalog publika premijerno moći da vidi najnoviju sliku iz kolekcije “Uzbudljivi gradovi” – Pančevo.

detalj sa slike „Pančevo“

Gde ste se nalazili u trenutku kada ste saznali da ste ovogodišnji dobitnik Novembarske nagrade Grada Pančeva? Kako ste doživeli tu činjenicu da ste ujedno i jedini ovogodišnji dobitnik najvećeg priznanja koje Grad Pančevo dodeljuje?

Bio sam u ateljeu, spremao sam radove za izložbu. Prva reakcija na saznanje da sam dobio nagradu bila mi je “Nadam se da sam je zaslužio”.
Nagradu doživljavam kao priznanje da sam nešto dobro uradio za Pančevo. Počastvovan sam, ali istovremeno osećam odgovornost da ubuduće još više doprinesem našem gradu.
Ovakva priznaja uvek prijaju, pogotovo kada poteknu iz vašeg grada.

S obzirom da je Vaša izložba za 8. novembar ove godine dogovorena još lane, koliko ste zadovoljni što ćete se svojim sugrađanima posle pet godina ponovo predstaviti baš na dan kada ćete dobiti i nagradu Grada Pančeva?

Veoma sam srećan zbog toga. Biće to moj povratak Pančevu kroz velika Muzejska vrata. Čitava ova godina za mene je u znaku Pančeva i drago mi je što će ova izložba na neki način zaokružiti priču i što ću konačno imati priliku da sa pančevačkom publikom razgovaram o svom radu i umetnosti uopšte.

Šta će publika moći da vidi na izložbi u Pančevu?

Pored originalne slike “Pančevo” dimenzija 215 x 150 cm u tehnici uljanih boja na platnu, biće izloženo i ostalih 6 gradova: London, Beograd, Njujork, Novi Sad, Čikago i Beč.

Posebnu pažnju publike privlači Vaša serija slika Uzbudljivi gradovi. Sada kao sedma slika iz serije premijerno će pred publikom biti Pančevo. Zašto Pančevo ne ranije i zašto Pančevo baš sad?

Pančevo je do sada bilo bezbroj puta tema na mojim manjim slikama i crtežima koje su nastajale tokom priprema za studije i u studentskim danima, a uradio sam i četiri veća rada:
Prva je “Pančevo nekad”, kolaž od starih fotografija grada i akrilik na platnu, 140 x 180cm iz 2008. godine predstavlja nekadašni izgled našeg grada. Naredne godine je nastala slika izvedena uljanim bojama, prava preteča ove serije “Pančevo – moj grad”. Usledilo je rad izveden kombinovanom tehnikom pod nazivom “Pančevo 2084”, 150 x215cm iz 2010. godine. On predstavlja apokaliptičnu viziju Pančeva budućnosti, ako se nastavi ovim putem ekološkog zagađenja.
Najnovija slika “Pančevo” iz 2019. godine. To je sedma slika serije “Uzbudljivi gradovi”, predstavlja sublimaciju moga znanja, istraživanja i šestomesečnog rada na slici. Na njemu je predstavljen moj izbor objekata za koje smatram da su simboli našeg grada.

Kako ste odabrali objekte koje ćete posebno istaći na svojoj slici i koliko dugo je trajala priprema ali i sam rad na slici?

Na slici “Pančevo” sam radio od februara do novembra ove godine, a ideja i pripreme su započete nedugo po završetku slike “Wien”, dakle, oko novembra prošle godine. Koliko god se trudio, nekim razumnim ritamom mogu da naslikam jednu sliku ovog kvaliteta godišnje. Intenzivan rad i slikanje traje oko 6 meseci, a prethodi mu dosta pripreme, odabir objekata, hiljade fotografija i skica. Selekciju objekata vršim postupno. Na početku ih prikupljam što više, zatim ih planski postavljam, a na kraju biram koji će biti naslikani, koji će možda samo biti nagovešteni, često neke moram da izostavim i to je dug proces odlučivanja. Raduje me kad neki usput naknadno otkrijem.

slika „Pančevo“ autora Vuka Vučkovića

Da li je lakše raditi sliku rodnog grada ili potpuno ili nedovoljno poznatog?

Mislio sam da će biti; zapravo, možda i jeste bilo lakše, ali definitivno ne u meri u kojoj sam očekivao  Lakše je bilo u tom smislu što mi je teren poznat i nije bilo te fizičke udaljenosti od predmeta koji slikam. Ipak, sa drugim gradovima publika je spremno tolerisala namerne i slučajne propuste uz saznanje da ipak nije reč o gradu u kome živim. U ovom slučaju tog izgovora nema, pa sam se trudio da budem veoma precizan i da ne pravim propuste. Ipak, ovakve slike je nemoguće uraditi apsolutno precizno niti uneti baš sve objekte. Cilj mi je da stvorim harmoničnu kompoziciju, pa u tom smislu neke namerne greške moraju postojati. Sada, s nestrpljenjem, čekam reakcije publike uživo.

Da podsetimo, kada ste započeli serijal „Uzbudljivi gradovi“ i koje gradove ste na svoj način obradili na svojim slikama do sada? 

Seriju sam započeo 2015. godine slikom “Beograd”. Još u toku samog slikanja pomislio sam da to može biti sjajna nova serija slika, uvideo sam koliko sam uživao otkrivajući nove stvari o gradu u kom sam studirao, a došle su i neverovatne reakcije publike. Sledeća je bila slika Njujorka, a potom su usledili Novi Sad, Chicago, London, Wien i sada Pančevo.

I Vaša serija „Kosmički predeli“ privlači pažnju zaljubljenika u slikarstvo. Kada je ona nastala, koliko slika ste u okviru nje do sada naslikali i šta je osnovna ideja ove serije slika?

Apstrakcije koje sam kasnije oblikovao u opus pod nazivom “Kosmički predeli” nastajale su uporedo sa mojim ostalim radovima još od 2009. godine. Izveo sam 50-ak takvih radova do sada. Ove slike nastajale su u pauzama između rada na delima koje traže veliku koncentraciju, one su plod misaonog opuštanja i prepuštanja podsvesti.

Koja su Vam omiljena mesta u Pančevu?

Kej, Gradska šuma, Narodna bašta i Bela Stena.

Nakon Pančeva, gde publika može očekivati da će u skorijoj budućnosti videti Vaše radove?

U decembru me očekuje kolektivna, prednovogodišnja izložba u galeriji “Štab”, a sledeće godine zakazana je koautorska izložba sa prijateljem i kolegom skulptorom Petrom Sibinovićem u Galeriji ULUS u Beogradu. Biće to jedna izložba veselih boja na kojoj ćemo se predstaviti sa slikama, skulpturama i instalacijama.
Još uvek čekam potvrde za samostalne izložbe, pa ih ne bih najavljivao, ali sasvim je moguće da će tu biti još par neplaniranih izložbi. U principu ne jurim za velikim brojem, bitno mi je da budu kvalitetne i dobro organizovane.

slika „Beč“ autora Vuka Vučkovića

O umetniku

Vuk Vučković je rođen 1986. u Pančevu, diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine, gde je iste godine upisao doktorske umetničke studije slikarstva. 2015. godine sa suprugom Ivom Vučković Lujanski je osnovao umetnički studio Wolf Art.

Redovnu izlagačku aktivnost Vučković ima od 2007. godine, i do sada je izlagao na 23 samostalnih i više od 120 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo. Njegovi radovi se nalaze u više kolekcija, zbirki i javnih prostora. Dosadašnji postignuti rezultati Vuka Vučkovića ubrajaju u najuspešnije mlade umetnike u Srbiji.

Više o Vuku i njegovom radu možete saznati na njegovom sajtu www.vukvuckovic.com