DruštvoNaslovna

Pančevo: uručeni ugovori za otkup dva seoska domaćinstva za izbegla lica

U Gradskoj upravi danas su uručeni ugovori za otkup dva seoska domaćinstva za izbegla lica na teritoriji Pančeva. Porodice Antić i Đurić kao donaciju dobili su kuće u Banatskom Novom Selu.

Ugovore je izbegličkim porodicama Antić i Đurić uručio član Gradskog veća zadužen za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Milenko Čučković.

Zahvaljujući ovoj pomoći Grada Pančeva porodice Antić i Đurić koje su izbegle iz Knina posle više od dve decenije rešile su svoje stambeno pitanje.

Pajo Antić iz Knina kaže da mu ova pomoć mnogo znači.

Ne bih drugačije imao neku priliku ili mogućnost da kupim kuću. Zahvaljujem se Gradu Pančevu i Komesarijatu za izbeglice na ovoj donaciji, kazao je Antić.

Dušan Đurić je 1995. godine izbegao iz Knina i do danas nije uspeo da trajno reši stambeno pitanje.

Dobio sam kuću sada i veoma sam srećan što sam dočekao taj dan. Hvala i Gradu Pančevu i Komesarijatu za izbeglice na tome, rekao je Đurić.

 

 

Milenko Čučković kaže da je zahvaljujući saradnji Grada Pančeva i Komesarijata za izbeglice Republike Srbije do sada rešeno stambeno pitanje mnogih izbegličkih porodica, a cilj je da se i u budućnosti što više ovakvih porodica skući.

Danas smo dodelili ugovore za kupovinu dve kuće porodicama koje su izbegle s teritorije Republike Hrvatske. To je u okviru programa kojim želim da što više izbeglica skućimo. Preko Grada Pančeva do sada je obezbeđeno 35 kuća sa okućnicama. Vrednost ovog projekta je 1.200.000 dinara s tim što će korisnici kuće dobiti i mali grant u iznosu od 200.000 dinara. Uslov za donaciju je da oni u narednih pet godina ne mogu da prodaju dobijenu kuću odnosno da promene vlasnika u tom periodu, rekao je Čučković.

On je dodao da će u okviru Regionalnog stambenog programa za zbrinjavanje izbeglica u Pančevu, u naselju Strelište, do kraja godine početi izgradnja stambene zgrade sa 40 stanova, a u pripremi je izgradnja i još jedne zgrade koja će imati 36 stanova.

Vode se i razgovori i pregovori za još jednu zgradu za ona lica koja su ostala ispod crte, a sve u dogovoru sa Regionalnim stambenim programom za zbrinjavanje izbeglica, rekao je Milenko Čučković.

U narednom periodu planiran je otkup još 15 kuća za izbegla lica, kao i 4 kuće za interno raseljena lica.