DruštvoNaslovna

Bačka Topola: izgradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda novcem iz AP Vojvodine

Nastavlja se jedan od najvećih projekata Bačke Topole na unapređenju zaštite životne sredine. Predsednik Opštine Bačka Topola Gabor Kišlinder zahvalio se Pokrajinskoj vladi na podršci prilikom potpisivanja ugovora o izgradnji centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za opštinu Bačka Topola, vrednog 595,3 miliona dinara. Za prvu fazu radova preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Pokrajinska vlada je izdvojila 191,5 miliona dinara.

Ovom drugom fazom predviđena je izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode pre ispuštanja u vodotok reke Krivaje, sa pratećim objektima i infrastrukturom. Zahvaljujem se još jednom Pokrajinskoj vladi na podršci jer sami ne možemo da realizujemo ovako veliki projekat, koji građani Bačke Topole čekaju godinama, rekao je predsednik Opštine Bačka Topola Gabor Kišlinder.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao da su ove godine u prvi plan stavili zaštitu životne sredine na teritoriji AP Vojvodine i pokrenuli inicijativu da se u Bačkoj Topoli, Malom Iđošu i Srpskoj Crnji izgrade novi prečistači otpadnih voda i postrojenja za pijaću vodu.

Dogovorena je i saradnja sa Opštinom Bačka Topola radi investiranja u sekundarnu kanalizacionu mrežu jer ona delimično postoji u Bačkoj Topoli, dok uopšte ne postoji u naseljenim mestima Zobnatica i Bajša. Radićemo paralelno na izgradnji prečistača i sekundarne kanalizacione mreže sa ciljem da se do kraja 2021. godine puste u funkciju, zbog privrede koja je sve više prisutna u ovoj opštini, zaštite reke Krivaje, ali i zbog velike akcije koju ćemo zajedno sprovoditi sa nacionalnim i međunarodnim fondovima kada je reč o zaštiti životne sredine, istakao je Mirović.

tekst: L.V.
foto: Pokrajinska vlada

Tekst je nastao u okviru projekta “Planovi za razvoj Opštine Bačka Topola” koji je realizovan uz podršku Opštine Bačka Topola. Za sadržaj priloga odgovornost
isključivo snosi Centar za informisanje, obrazovanje i preduzetništvo “Oblak” i redakcija portala “Lokalne vesti”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno
stavove Opštine Bačka Topola.