AktuelnoDruštvoNaslovna

Pančevo: postavljen kamen temeljac za nemačku kompaniju „Brose“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je današnjem polaganju kamena temeljca za izgradnju fabrike i razvojnog centra nemačke kompanije „Brose“ u Pančevu.

Svečanosti u Pančevu prisustvovali su i tehnički direktor kompanije Tomas Špangler i vlasnik Majkl Stošek. U toj fabrici će se proizvoditi moduli ventilatora za hlađenje motora za sisteme upravljača i pumpe za ulje, kao i elektronike.

“Brose” planira da od leta 2021. godine na lokaciji koja obuhvata 220.000 kvadratnih metara u Pančevu u pokrene serijsku proizvodnju motora i elektronike za module ventilatora za hlađenje.

U prvoj fazi gradnje u Pančevu se gradi proizvodni pogon i upravna zgrada sa oko 60.000 kvadratnih metara prostora. Završetak je planiran za naredno proleće.

Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije istakao je u Pančevu da je otvaranje fabrike Brose jedna od najboljih stvari koja se Srbiji dogodila u poslednjih 50 godina.

 

 

Ovde će biti jedan od centara i naše pameti i našeg znanja. 41% zaposlenih biće visokoobrazovani ljudi. Jedna od fabrika koja će da menja sve, i ne samo u Pančevu i ne samo u Banatu, već da mnogo toga pozitivnog utiče i na stvari u Beogradu i u Srbiji. “Brose” za nas znači dodatni izvoz od 450 miliona evra, znači 1.100 radnika kojima će u početku dakle plata običnim radnicima biti 750 evra, 1.500 evra inženjerima, a 2026. prilikom pune implementacije između 1.900 i 2.100 evra u zavisnosti od toga koliko ćemo mi da smanjimo poreze i doprinose na plate. Za Banat je ovo od ogromnog značaja. Nije to samo za Pančevo, nije to samo za delove opštine Pančevo, Kovačica, Opovo, od Crepaje, Debeljače do Idvora i Padine. Ovo je mnogo više, dakle i za Kovin i za Alibunar, ali i za ceo Beograd, istakao je između ostalog Aleksandar Vučić.

 

 

Brose grupa snabdeva automobilsku industriju sa oko 200 miliona električnih motora godišnje. Odgovaramo na sve veću potražnju za našim proizvodima širenjem naše globalne razvojne i proizvodne mreže i jačanjem naše konkurentnosti, objasnio je Tomas Špangler, izvršni potpredsednik za poslovanje Brose grupe.

Ovo je Broseova prva lokacija u Srbiji i njihova deveta fabrika u svetu koja proizvodi elektromotore. Pored proizvodnog pogona u kome će se proizvoditi automobilske komponente takođe se gradi i razvojni centar.

 

 

U prvoj fazi gradnje u Pančevu se gradi proizvodni pogon i upravna zgrada sa oko 60.000 kvadratnih metara prostora. Završetak je planiran za naredno proleće. Upravni odbor je već odobrio 120 miliona evra za ulaganje u novi Brose fabrički kompleks. Kompanija se priprema kako bi bila konkurentna na tenderima za električne motore i elektroniku, i kako bi do 2025. godine u Srbiji ostvarila planiranu prodaju od oko 440 miliona evra. To uključuje i do 1.100 radnih mesta za zaposlene u sektoru razvoja, prodaje, nabavke i proizvodnje.

Ulaganja u istočnoevropska tržišta sastavni su deo našeg globalnog programa Future Brose, koji želimo da iskoristimo da značajno umanjimo troškove i istovremeno poboljšamo inovativne sposobnosti. Na ovaj način stvaramo uslove da Brose nastavi uspešan razvoj i širenje poslovanja. Teren u Pančevu je najveći proizvodni teren koji imamo danas u „Brose grupi“ u našem poslovanju. Verujem da ćemo u Pančevu imati lokaciju sa dugoročnom perspektivom, naglasio je Mihael Stošek, predsedavajući Brose Grupe.

Brose se odlučio za Srbiju i Pančevo na osnovu analize tržišta širom Evrope. Prednosti industrijske zone koja se nalazi severno od Beograda su visok potencijal kvalifikovanih stručnjaka, kao i blizina univerziteta u Beogradu i renomiranih fakulteta. Konkretno u ovom fabričko razvojnom kompleksu biće potrebni programeri softvera i hardvera, sistemski i projektni inženjeri – kao i rukovodioci i zaposleni u sektorima proizvodnje, logistike, kontrole i ljudskih resursa.

Prepoznali smo srpsku Vladu i vlasti kao konstruktivne partnere. U ime Upravnog odbora i rukovodstva Brose grupe, želim da vam se zahvalim na profesionalnoj saradnji i brzim odlukama“, rekao je Tomas Špangler i dodao “U narednih nekoliko nedelja ćemo intenzivirati kontakte sa Univerzitetom.

Kompanija Brose je, inače, četvrta po veličini porodična kompanija na svetu koja snabdeva automobilsku industriju. Razvija i proizvodi mehatroničke sisteme za automobilska vrata i sedišta, kao i električne motore i elektroniku, između ostalog, za sisteme upravljača, kočnice, menjače i hlađenje motora. Oko 26.000 radnika na 64 lokacije u 24 zemlje, ostvaruje promet od 6,2 milijarde evra, a svako drugo vozilo u svetu, kako navode, sadrži bar jedan Brose proizvod.

Comments (1)

  1. […] Kamen temeljac za izgradnju fabrike nemačke kompanije „Brose“ u Pančevu postavljen je 6. marta 2020. godine. […]

Comments are closed.