DruštvoNaslovna

Kovačica će i u 2020. godini nastaviti s opremanjem industrijske zone

Opremanjem radne zone u Crepaji urađena je najvažnija stvar u 2019. godini za stanovnike opštine Kovačica, smatra predsednik Opštine Milan Garašević, jer kaže da su time trasirali put za bolju budućnost svih meštana ove opštine.

Opremanje radne zone i dolazak velikih investitora u južni Banat jasan je pokazatelj da se pozicioniramo kao privredno razvijeni deo naše zemlje, koja u skladu sa državnom politikom kreira bolju budućnost za sve svoje građane insistirajući na privrednom i infrastrukturnom razvoju. U narednoj godini planiramo drugu fazu opremanja zone, a vrednost radova procenjena je na 40 miliona dinara. I sada imamo pregovore sa potencijalnim investitorima, ali o tome ćemo govoriti kada za to bude došlo vreme, rekao je Milan Garašević, predsednik Opštine Kovačica.

Od realizovanog izdvaja sklopljeno javno-privatno parnerstvo u oblasti realizacije poboljšanja javne rasvete, odnosno postavljanja LED osvetljenja na ulicama opštine Kovačica. Ovakav vid partnerstva je pogodan za građane opštine Kovačica, jer u svakom trenutku garantuje ispravnost 98% javne rasvete. Kako bi se ovaj problem rešio dugoročno i rekonstruisala rasveta, bila su potrebna sredstva koja opština Kovačica iz svoga buidžeta nije mogla da izdvoji.

Potpisivanjem ugovora na 13 godina, ovogodišnjom rekonstrukcijom zamenjeno je 2.960 svetiljki, a naša opština spada među prve opštine u Srbiji koje su uspele da sprovedu pomenuto javno-privatno partnerstvo. Tokom narednih 13 godina biće ušteđeno 30 miliona dinara, ili 250.000 evra, što je ogroman udeo u budžetu opštine Kovačica. Na ovaj način ostvarivanjem uštede bićemo u mogućnosti da postavimo rasvetu i na mestima na kojima do sada nije bilo, kako bi efekat rekonstrukcije ulične rasvete bio potpun, kaže Garašević.

Takođe, urađena je rekonstrukcija vodovodne mreže u Debeljači, vrednosti više od 37 miliona dinara, od čega je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo finansirao 24 miliona dinara, a Opština Kovačica iz svog budžeta više od 13 miliona dinara.
Vrednost projekta druge faze puta ka Tamišu je 33 miliona, od čega je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo finansirao projekat sa oko 16, a Opština Kovačica sa približno istim iznosom.

U maju ove godine potpisana su i dva ugovora sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vukom Radojevićem. Ovim ugovorima je opština Kovačica dobila 12 miliona dinara za investicije u oblasti vodoprivrede i poljoprivrede. Reč je o ugovoru kojim se finansiralo uređenje kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta, koji je u ukupnom iznosu vredan više od 12 miliona dinara. Pokrajinski sekretarijat učestvovao je sa blizu četiri miliona dinara, dok je Opština Kovačica obezbedila ostala neophodna sredstva. Radovi su završeni krajem oktobra, a uređena je kanalska mreža na teritoriji Debeljače, Crepaje, Kovačice, Padine, Uzdina i Idvora.

Garašević podseća da je Kovačica i ove godine sprovela mere koje pomažu porodicama sa decom.

Darovali smo novorođenčad sa po 20.000 dinara, prvacima podelili rančeve, renovirali i opremili kuhinju u vrtiću u Crepaji, obezbedili smo još jedno odeljenje vrtiću „Kolibri“ i opremili, kako škole tako i vrtić, darujemo najbolje učenike luksuznim izdanjima lektire i tablet računarima… Zaista se trudimo da mladi znaju da je Opština Kovačica tu da prepozna njihov trud i rad, a da mladim bračnim parovima pokažemo da je lokalna podrška izvesna, i moram da istaknem, jedna od najviših u našoj zemlji. I to je kategorija u kojoj treba da se takmičimo kao lokalne samouprave! Planiramo i ulaganja u sportske objekte u narednom periodu, kao što sam najavio ranije, a sve to radi podsticanja omladinskog i rekreativnog sporta, zaključio je Milan Garašević, predsednik Opštine Kovačica.

Ove godine Kovačicu su posetili ministri Branislav Nedimović, Zoran Đorđević i Vladan Vukosavljević, kao i delegacija iz Kine i MMF-a. Upravo za vreme posete Galeriji naivne umetnosti, ministar Vukosavljević je najavio da je u planu finansiranje projekta nove galerije u okviru projektnog ili direktnog finansiranja

Na Opštini Kovačica je da pripremi projektno-tehničku dokumentaciju za buduću galeriju. Nov galerijski prostor učvrstio bi Kovačicu na kulturnoj mapi Vojvodine, Srbije, ali i sveta.

U planu nam je i dalji razvoj putne infrastrukture, izgradnja sportskog objekta od značaja, ali i poboljšanje uslova za bavljenje sportom u svim mestima naše opštine kao i dalji razvoj turizma i turističkih potencijala, kako opštine tako i naših mesta pojedinačno. Što se tiče republičke vlasti, znam da je Srbija na pravom putu koji nas već sasvim sigurno vodi u jednu sigurnu i izvesnu budućnost, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao je Milan Garašević.