Društvo

Zanimljiva prednovogodišnja dešavanja u Kovačici

Dečja novogodišnja nedelja je izuzetno zabavna i vesela u Kovačici i svim naseljima ove opštine, jer je za najmlađe pripremljeno dosta pretprazničnih čarolija i poklona.

Osim za najmlađe, organizuje se i manifestacija za ostale stanovnike ove opštine – „Kobasice i vino” u Padini, Debeljači, Kovačici i Uzdinu.

Krajem godine u Idvoru i Samošu su priređeni dečji vašari rukotvorina i pozorišne predstave.

Udruženje žena „Pijada Pupin” obezbedilo je slatkiše za najmlađe i sprovelo humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za dečaka iz Crepaje.

U OŠ „Sava Žebeljan” u Crepaji priređen je maskenbal. Novorođenim bebama u ovoj godini su na prigodnoj svečanosti dodeljena sredstva iz opštinske kase.

Vašar uz učešće brojnih izlagača održan je na šetalištu u centru Kovačice, a da atmosfera bude svečanija pobrinuli su se prvaci iz osnovnih škola i mladi iz Dnevnog boravka Centra za socijalni rad. Oni su okitili jelku na šetalištu ispred zgrade opštine, uz malu pomoć odraslih, među kojima je bio i predsednik opštine Milan Garašević.

Za organizaciju vašara pobrinuli su se Turistička organizacija uz podršku opštine i učešće udruženja. Neumorna je bila i ekipa Deda Mrazova koja je ukrašenim zapregama obilazila Kovačicu i delila poklone deci.

U Uzdinu je priređen festival zimskih običaja, uz tradicionalno korinđanje.

Dečja novogodišnja nedelja je završena 28. decembra, kada je u Kovačici gostovao Peđolino sa „Novogodišnjim putem oko sveta” i poklonima iznenađenja.

Dan kasnije uručene su nagrade najboljima po konkursu „1918-2018 Vek pobednika, Mihajlo Pupin – rodoljub i nasleđe”.

 

Tekst je nastao u okviru projekta “Planovi za razvoj Kovačice“, koji je realizovan uz podršku Opštine Kovačica.
Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Centar za informisanje, obrazovanje i preduzetništvo “Oblak” iz Pančeva i redakcija portala “Lokalne vesti”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Opštine Kovačica.