DruštvoNaslovna

U Ivanovu po prvi put otvoren vrtić

U okviru OŠ “Moša Pijade” u Ivanovu, danas 15. juna otvoren je novi vrtić u kojem će od jeseni moći da boravi 25 dece predškolskog uzrasta.

Svečanom otvaranju novog vrtića u Ivanovu prisustvovali su pored gradonačelnika Pančeva Saše Pavlova i predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nenad Radić, posebni savetnik i šef kabineta ministra i državni sekretar dr Dušan Kićović, Milan Kovačević, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, članovi Gradskog veća grada Pančeva zaduženi za obrazovanje Tatjana Božić i za omladinu Nemanja Rotar, direktorka OŠ “Moša Pijade” Sanja Simić, predsednik MZ Joška Duduj i direktor Doma za kulturu Ivanovo Marko Guran.

Gradonačelnik Saša Pavlov je pozdravio sve prisutne, zahvalio se i tim povodom izjavio da Grad Pančevo, kao lokalna samouprava izdvaja 6,37% budžeta za socijalnu i dečju zaštitu.

Sprovodimo mere populacione politike za podršku i brigu porodici sa decom, majkama za prvorođeno dete, regresiramo boravak dece u vrtićima i boravak dece na Divčibarima, regresiramo troškove prevoza učenika i mnoge druge. Mi vodimo odgovornu socijalnu politiku i brinemo o svim svojim građanima na teritoriji grada Pančeva. Grad Pančevo želi da obezbedi pristup jednom kvalitetnom predškolskom obrazovanju svoj deci, rekao je Pavlov.

On je podsetio da je ovo prvi vrtić koji se otvara u Ivanovu, a u narednom periodu očekuje nas otvaranje sličnog vrtića u mestu Banatski Brestovac.

Vrtić u Brestovcu ćemo da dobijemo preuređenjem prostora tamošnje osnovne škole. Početkom septembra dobićemo novi vrtić koji će da nastane rekonstrukcijom stare zgrade u OŠ “Branko Radičević”, a sledeće godine, siguran sam da ćemo ispuniti ono što smo zacrtali i za šta se sad trenutno radi planska dokumentacija, a to je izgradnja novog vrtića kapaciteta za 270 dece na prostoru mesne zajednice Strelište, rekao je gradonačelnik Saša Pavlov.

Milan Kovačević, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, izrazio je veliko zadovoljstvo što je posetio Ivanovo.

Zbog ovih objekata koje možete da vidite, počev od igrališta, predškolske ustanove i svega ostalog, budite ponosni, jer stojite rame uz rame sa Gradom, sa institucijama u Gradu Pančevu. Zaista je imalo smisla uložiti 15 miliona dinara u prethodne četiri godine koje ćete vi opravdati. Mi smo vam stvorili uslove, a sada je na vama roditeljima i vašoj deci da ovi objekti budu puni, a na vaspitačima koji rade da vam pruže što kvalitetnije i bolje znanje, rekao je zamenik pokrajinskog sekretara.

Joška Duduj, predsednik MZ “Ivanovo” istakao je da ovaj vrtić za mesnu zajednicu puno znači.

Posle 145 godina od osnivanja škole otvaramo vrtić. Vrtić nam je mnogo važan zato što se povećao broj stanovnika. S brojem stanovnika se povećao i broj dece. U ovom vrtiću od 1. septembra će boraviti 24 dece od tri i po do pet i po godina, rekao je Duduj.

Mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća za obrazovanje podsetila je da je “Moša Pijade” škola sa najmanjim brojem đaka od svih škola na teritoriji grada Pančeva.

Drago mi je što se broj učenika ovde povećava i što se pojavila potreba za vrtićem. Novi vrtić je jasni pokazatalj da Grad ulaže i u naseljena mesta, u male škole isto kao i u velike u gradu. I to su ljudi prepoznali i ostaju u svojim mestima gde imaju iste uslove za život i obrazovanje, kao i u gradu, rekla je Božić.

Rekonstrukciju objekta je finansirao Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne manjine – nacionalne zajednice, dok je Grad Pančevo odvojio sredstva za tehničku dokumentaciju i deo opreme.