DruštvoNaslovna

Prijem za pančevačke trojke u Gradskoj kući

U Gradskoj kući je tradicionalno održan prijem porodica sa teritorije grada Pančeva u kojima su se rodile trojke. Njih su dočekali zamenica gradonačelnika Dragana Kuprešanin i član Gradskog veća grada Pančeva zadužen za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, Milenko Čučković.

Odlukom o finansijskoj podršci porodici sa decom na teritoriji grada Pančeva, pored ostalih prava utvrđeno je i pravo na jednokratnu novčanu pomoć majkama za slučaj rođenja trojki i četvorki.

 

 

Pravo na jednokratnu nočanu pomoć majkama za slučaj rođenja trojki i četvorki, ostvaruju majke:
1. nakon rođenja trojki;
2. svake kalendarske godine do navršene desete života dece, odnosno 18 godine počev od 2019. godine i
3. svake školske godine za nabavku udžbenika i školskog pribora, počev od pet i po godina života dece, odnosno od pohađanja obaveznog pripremnog predškolskog programa do završne godine redovnog srednjeg obrazovanja dece, ne starije od 19 godina.

Osam porodica u Pančevu ima trojke

Prema podacima Sekretarijata za javne službe i socijalna pitanja Gradske uprave grada Pančeva u 2020. godini postoji osam porodica sa trojkama na teritoriji grada Pančeva.

To su:
1. porodica Živaljević iz Pančeva;
2. porodica Živković iz Pančeva;
3. porodica Vasović iz Pančeva;
4. porodica Đokić Radošević iz Pančeva;
5. porodica Jezdimirović iz Omoljice;
6. porodica Žarkov iz Pančeva;
7. porodica Arambašić iz Pančeva i
8. porodica Lazarević iz Pančeva.

U 2020. godini za ovu namenu su iz budžeta grada Pančeva isplaćena sredstva u iznosu od 2.869.056 dinara. To znači da je svakoj od navedenih porodica uplaćen iznos od 358.632 dinara što je 119.544 dinara po detetu.

Od prošle godine pomoć produžena do punoletstva

Pravo na jednokratnu nočanu pomoć majkama za slučaj rođenja trojki i četvorki grad Pančevo finansira od 2005. godine. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć trojkama do navršene desete godine finansira od 2010. godine. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć svake školske godine za nabavku udžbenika i školskog pribora, finansira od 2016. godine.

Izmenom Odluke, pravo na jednokratnu novčanu pomoć trojkama svake kalendarske godine, nakon godine rođenja dece, produženo je da se ostvaruje do navršene osamnaeste godine. Takođe je i predviđeno da se jednokratna novčana pomoć isplaćuje u visini dvostrukog iznosa prosečne mesečne neto zarade po zaposlenom ostvarene u Gradu, u mesecu koji prethodi mesecu u kome se vrši isplata.