DruštvoNaslovna

Briga o deci je na listi prioriteta Gradske uprave Pančevo

Briga o deci je od velikog značaja za Grad Pančevo i zbog toga na različite načine pomažu porodicama sa decom. Posebna pažnja posvećena je porodicama u kojima su rođene trojke i četvorke.

Odgajanje tri bebe istovremeno samo po sebi je veliki izazov i zahteva i puno novca, pa i pomoć trećih lica.

U Gradskoj upravi Pančevo bili su spremni da saslušaju roditelje trojki. Na njihov zahtev Odlukom o finansijskoj podršci porodici sa decom predvideli niz pogodnosti. Pravo na finansijsku podršku imaju majke.

Biljana Živaljević iz Pančeva je majka petoro dece – dve devojčice i trojice dečaka. Dečaci su trojke rođene pre 16 godina. Biljana je bila jedna od majki koja se obratila lokalnoj samoupravi s predlogom da se na neki način pomogne porodicama u kojima ima trojki i četvorki.

Kada su bili bebe, mislila sam da nam je to najteži period. Kako su rasli, tako smo se uverili da je svaki period jednako težak. Sad kad su tinejdžeri, mislim da je ovo najzahtevnije vreme. Želimo da ih izvedemo na pravi put, da postanu dobri ljudi. Kad su mali, uvek su tu negde oko vas. Kad porastu svako ide na svoju stranu, treba ih sačuvati. Za svakog roditelja je ipak najvažnije da sluša potrebe svoje dece, kaže Biljana Živaljević.

S obzirom da su jedna od porodica koja sarađuje s lokalnom samoupravom od uvođenja podrške trojkama, Biljana kaže da im je svaki vid pomoći bio značajan. I kad su sredstva bila simbolična, a posebno sada kada je taj iznos višestruko povećan.

Pomoć je uvek potrebna. Ona ne može da nadomesti sve ono što je za njih potrebno. Ipak znači kao jedan vid podrške porodicama od strane lokalne samouprave. Podrška je potrebna i u finansijskom i bilo kom drugom smislu. Prvih godina to je bilo 20.000 dinara, zatim je od pre nekoliko godina povećano, a od prošle godine uvećanje je značajno, kaže Biljana Živaljević.

Podrška trojkama u Pančevu do punoletstva

Grad Pančevo je prateći potrebe porodica s decom od novembra 2019. godine pomerio starosnu granicu sa deset na 18 godina starosti. Trojke mogu sada da računaju na finansijsku podršku do punoletstva.

Pozdravljamo što je Grad Pančevo pomerio starosnu granicu za trojke, a najbolje bi bilo kada bi im se takav vid pomoći pružao i tokom studiranja. Nadamo se da će granica biti dodatno pomerena. Sećam se kada smo imale prve sastanke sa lokalnom samoupravom. Prvo je bilo prihvaćeno da se porodicama pomaže do sedme godine deteta, zatim do desete i evo od prošle godine to je povišeno do punoletstva, kaže Biljana Živaljević.

Zorica Lazarević je majka najmlađih trojki na teritoriji Pančeva. Dve devojčice i dečak u porodici Lazarević iz Pančeva imaju dve godine. Ona je veoma prijatno bila iznenađena kada je saznala da će svake godine do punoletstva moći da računaju i na finansijsku podršku od strane lokalne samouprave.

Ima puno porodica s troje ili više dece, ali nije isto imati trojke. Tu nema nasleđivanja odeće od starije dece ili bebi opreme, igračaka i gomile drugih stvari. Puno toga je potrebno istovremeno. Veoma smo srećni što lokalna samouprava razume potrebe nas majki trojki i što ćemo, osim ove finansijske pomoći, moći da koristimo i druge beneficije kako deca rastu. Nemamo bake i deke, tako da nam je neophodna i pomoć treće osobe. Povremeno nam dolazi jedna devojka da pomaže oko beba, a i to mora da se plati. Zato je svaka vrsta pomoći od lokalne samouprave više nego dobrodošla, kaže Zorica Lazarević.

Briga o deci se uvećava kad imate trojke

Sama činjenica da je finansijska podrška zagarantovana do punoletstva Zorica Lazarević kaže da im to uliva sigurnost da će svojoj deci uvek moći da pruži bar ono najosnovnije što im bude potrebno.

Na svaka dva tri meseca suočavamo se sa nekim novim izazovom, da ne kažem problemom. Poslednje sa čime smo se suočili jeste činjenica da ćemo morati da kupimo drugi, veći auto. Mislili smo da imamo dovoljno veliki auto, međutim kako su porasli, moramo da kupimo nova tri autosedišta. Trenutno koristimo tri autosedišta do 18 kg, ali već za nekoliko meseci moramo da pređemo na veća i tada ćemo imati problem kako da ih smestimo u postojeći automobil. To je samo jedan od primera kada shvatite da ono što ste planirali baš i nije tako kako ste očekivali, kad imate trojke. Da, kako rastu lakše je, ali se uvećavaju i obaveze prema njima, ispričala je Zorica Lazarević.

Pančevo kao odgovorna lokalna samouprava brine o deci

Zamenica gradonačelnika Pančeva Dragana Kuprešanin na tradicionalnom prijemu porodica s trojkama tokom Dečje nedelje istakla je da se Grad Pančevo, kao odgovorna lokalna samouprava, trudi da porodicama sa trojkama olakša odrastanje i smanji brigu oko najneophodnijih potrepština.

Dragana Kuprešanin, zamenica gradonačelnika i Milenko Čučković, član gradskog veća

Želimo da ovim porodicama pružimo pomoć, jer znamo da je pred roditeljima trojki težak zadatak. Mi smo tu kao grad i kao odgovorna lokalna samouprava da im izađemo u susret. Danas imamo osam porodica sa trojkama sa teritorije grada kojima je isplaćena jednokratna novčana pomoć iz sredstava budžeta grada, a četvorki za sada nema. Pomoć roditeljima je deo sistemske borbe za povećanje nataliteta. Grad Pančevo će i dalje nastojati da preuzima i druge mere populacione politike kako bi se roditelji podstakli na proširenje porodice, kaže Dragana Kuprešanin.

Prema podacima Sekretarijata za javne službe i socijalna pitanja Gradske uprave grada Pančeva u 2020. godini postoji osam porodica sa trojkama na teritoriji grada Pančeva. To su porodice Živaljević, Živković, Vasović, Đokić-Radošević, Žarkov, Arambašić i Lazarević iz Pančeva i Jezdimirović iz Omoljice.

U 2020. godini za ovu namenu iz budžeta grada Pančeva isplaćeno je 2.869.056 dinara, odnosno svakoj od navedenih porodica iznosi od 358.632 dinara, što je 119.544 dinara po detetu.

Na kakvu vrstu pomoći mogu da računaju porodice s trojkama

Odlukom o finansijskoj podršci porodici sa decom na teritoriji grada Pančeva, pored ostalih prava, utvrđeno je i pravo na jednokratnu novčanu pomoć majkama za slučaj rođenja trojki i četvorki. Pravo na jednokratnu nočanu pomoć majkama za slučaj rođenja trojki i četvorki, ostvaruju majke nakon rođenja trojki; svake kalendarske godine do navršene 18 godine i svake školske godine za nabavku udžbenika i školskog pribora, počev od pet i po godina života dece, odnosno od pohađanja obaveznog pripremnog predškolskog programa do završne godine redovnog srednjeg obrazovanja dece, ne starije od 19 godina.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć majkama za slučaj rođenja trojki i četvorki Grad Pančevo finansira od 2005. godine. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć trojkama do navršene desete godine finansira od 2010. godine. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć svake školske godine za nabavku udžbenika i školskog pribora finansira od 2016. godine.

Izmenom Odluke od prošle godine, pravo na jednokratnu novčanu pomoć trojkama svake kalendarske godine, nakon godine rođenja dece, produženo je da se ostvaruje do navršene osamnaeste godine. Takođe je predviđeno da se jednokratna novčana pomoć isplaćuje u visini dvostrukog iznosa prosečne mesečne neto zarade po zaposlenom ostvarene u Gradu, u mesecu koji prethodi mesecu u kome se vrši isplata.

Autor: V.J.P.