DruštvoNaslovna

Čurug: romskoj deci uručen školski pribor

Romskoj deci koja uče “Romski jezik sa elementima nacionalne kulture Roma“ u Osnovnoj školi “Đura Jakšić“ u Čurugu uručen je školski pribor.

Pribor su im uručili predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić zajedno sa načelnikom južnobačkog upravnog okruga Milanom Novakovićem i pokrajinskim poslanicima Jelenom Jovanović i Novom Dovedanom.

Načelnik južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković istakao je značaj obrazovanja svih kao jedan od najvažnijih segmenata svakog društva.

Južnobački upravni okrug se već sedam godina kontinuirano bavi doniranjem školskog pribora i sredstava za higijenu za decu sa Kosova i Metohije. Takođe i za decu južnobačkog okruga koji su socijalno ugroženi. Danas smo u Čurugu kako bi uručili pakete deci romske nacionalne zajednice. Naš je cilj da se svima obezbedi školovanje i da ova deca budu dobri đaci, a sutra i uspešni ljudi, rekao je Novaković.

Maternji jezik kao važan segment očuvanja identiteta

Pokrajinska poslanica Jelena Jovanović istakla je značaj učenja romskog jezika kao važnog segmenta očuvanja sopstvenog identiteta. Takođe je naglasila kako je Opština Žabalj pozitivan primer u integraciji romske populacije. Pohvalila je ogromne napore Opštine i predsednika Božića koji čini sve kako bi celokupno stanovništvo u opštini Žabalj živelo bolje i kvalitetnije.

U školi “Đura Jakšić“ u Čurugu oko stotinak dece romske nacionalne zajednice se opredelilo da uči “Romski jezik sa elementima nacionalne kulture Roma“, kao izborni predmet. Opština Žabalj i u ostalim mestima neguje romski jezik. To je veoma bitno za romsku nacionalnu zajednicu, jer samo na taj način može da sačuva svoj identitet, rekla je pokrajinska poslanica Jelena Jovanović.

Predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić najpre se zahvalio gostima na poseti i pomoći deci romske nacionalne zajednice.

Ovo je još jedan dobar primer saradnje između Južnobačkog upravnog okruga i Opštine Žabalj. Lokalna samouprava čini sve napore kako bismo unapredili položaj Roma koji žive u opštini Žabalj. Jedna smo od prvih opština koja je formirala Kancelariju za inkluziju Roma, istakao je Čedomir Božić.

Opština Žabalj konstantno pomaže i nastoji da poboljša kvalitet života svih pripadnika romske nacionalne zajednice sa svoje teritorije, kroz različite vidove pomoći, kao i pokretanjem projekata u vezi sa tim.

Izvor: www.zabalj.rs