DruštvoNaslovna

Kompanija Elicio donira sredstva za grejnu opremu školi u Banatskom Karlovcu

Kompanija Elicio doniraće 2.176.500 dinara opštini Alibunar za obezbeđivanje grejne opreme u Osnovnoj školi „Dušan Jerković“ u Banatskom Karlovcu.

Trojni ugovor o donaciji potpisali su danas menadžer za Srbiju kompanije Elicio Christophe Bols, predsednica opštine Alibunar Zorana Bratić i direktor škole Dušan Bogdanović.

Donacija je, inače, početak realizacije ranije potpisanog sporazuma između opštine Alibunar i investitora koji je izgradio vetroparkove Alibunar i Malibunar.

Po tom ugovoru 2% profita od rada vetroelektrane Alibunar svake godine dobijaće opština. Sredstva se mogu isključivo koristiti za potrebe unapređenja lokalne infrastructure, zdravstvenog i obrazovnog sistema.

Kompanija Elicio je društveno odgovorna kompanija i mi svoju reč i obaveze ispunjavamo. Drago nam je da sredstva od ove donacije odlaze za potrebe unapređenja grejanja u školi u Banatskom Karlovcu. To je pre svega dobro za decu i lokalnu samoupravu. Važno nam je da deca iz opštine Alibunar imaju dobre uslove u kojima uče i žive. I ranije smo pomagali različite aktivnosti i uključivala sve škole iz Alibunara. Siguran da će i budućnosti biti još više donacija, kako profit elektrane bude rastao. Ova pandemijska godina je teška za čitavu godinu, ali smo bez dileme opredelili sredstva za ovu donaciju, rekao je Christophe Bols, menadžer za Srbiju.

On je podsetio da je kompanija Elicio opštini Alibunar već donirala kamion za odnošenje smeća, lekove lokalnoj apoteci kada je bila u blokadi, kao i da je pomogla niz aktivnosti i događaja.

Mi nismo odustali od novih investicija u Alibunaru i želimo da proširimo kapacitete. Takođe, započeli smo nove projekte u Pančevu, gde je čekamo odluku o izradi Plana detaljne regulacije. Kao što smo društveno odgovorni u Alibunaru, tako smo spremni da pomognemo i Pančevu, te da svojim društveno odgovornim ponašanjem doprinesemo unapređenju života u tom gradu, rekao je Bols.

Lokalna samouprava hitno rešava problem grejanja u Banatskom Karlovcu

Inače, 22. septembra Osnovna škola „Dušan Jerković“ iz Banatskog Karlovca se obratila dopisom predsednici opštine, Zorani Bratić. Dopisom je predsednica opštine upoznata sa problemom nefunkcionisanja grejanja u osnovnoj školi i vrtiću u Banatskom Karlovcu.

Predsednica opštine je u skladu sa svojim ovlašćenjima preduzela mere za hitno rešavanje ovog problema.

Sredstva iz donacija od vetroparkova, odnosno firmi – Windvision Windfarm i Electrawinds – S d.o.o., namenjena opštini Alibunar, prvobitno planirana za komunalno opremanje, preusmerena su na Osnovnu školu „Dušan Jerković“ u Banatskom Karlovcu, kao korisniku donacije, imajući u vidu da je rešavanje problema grejanja u ovoj školi prioritet.

Radi objektivnog informisanja javnosti o pomenutom problemu predsednica opštine je sazvala sastanak sa savetom roditelja osnovne škole i vrtića i direktorima istih ustanova. Na tom sastanku su roditelji upoznati sa tim da je opština Alibunar preduzela hitne mere za rešavanje problema grejanja u pomenutim ustanovama, te da se očekuje brzo potpisivanje ugovora o donacijama i nabavka kompletne grejne opreme.

Trenutno se izvode radovi na demontaži postojeće stare opreme, nakon kojih slede radovi na građevinsko-zanatskoj adaptaciji objekta.

Nakon završetka navedenih radova biće ispunjeni svi preduslovi za ugradnju grejne opreme.

Prema informacijama od izvođača radova, firme Termoenergetik, iz Pančeva, očekuje se brza isporuka i postavljanje grejne opreme i osposobljavanje sistema grejanja.

Izvor: Opština Alibunar i eKapija
Foto: Violeta Vuković