KulturaNajaveNaslovna

Evropska Noć muzeja u Pančevu biće održana 14. novembra

Evropska Noć muzeja biće održana u subotu, 14. novembra. U pitanju je manifestacija koja je zbog situacije sa virusom kovid 19 pomerena sa treće nedelje maja za sredinu novembra.

U Narodnom muzeju Pančevo, od utorka 10. novembra publika će besplatno moći da pogleda dve izložbe:

  • izložbu etnologa, savetnika u kulturi Nikole Vlajića iz Pančeva, pod nazivom „Jedan goblen, jedna priča“, koja priča o fenomenu goblena, čuvenom Vileru, tehnikama izrade, ali najviše o motivima i pričama vezanim za popularne predstave na goblenima.
  • izložbu slikara-restauratora Milana Ćuka iz Beograda, pod nazivom „Mozaici iz drugog univerzuma“. Na izložbi će biti predstavljeni mozaici Marvelovih i superheroja kuće DC, rađeni u klasičnoj tehnici kamenih i staklenih tesarakta.

 

 

Obe izložbe biće dostupne publici od utorka 10. novembra, tokom trajanja Manifestacije Muzeji Srbije – Muzeji za jednakost, raznolikost i inkluziju, i do kraja novembra.

Simbolično otvaranje izložbi planirano je za 18 odnosno 19 časova u subotu 14. novembra, na Noć muzeja, a o tome će javnost naknadno biti obaveštena.

Radno vreme sa posetiocima Narodnog muzeja Pančevo je od utorka do subote 10-18 časova, a u subotu 14. novembra, Muzej će za posetioce biti otvoren do 22 časa.

Zbog pandemije virusa kovid-19, molimo sve posetioce da nose zaštitne maske i da se pridržavaju propisnog međusobnog rastojanja, navodi se u saopštenju Narodnog muzeja Pančevo.

 

 

Organizacija Muzeji Srbije, svake godine u sklopu Manifestacije koja traje nedelju dana u maju, obeležava Nacionalnu nedelju muzeja (treća nedelja maja), međunarodni Dan muzeja (18. maj) i evropsku Noć muzeja (treća subota u maju mesecu).

Ove godine celokupna Manifestacija premeštena je u novembar. Trajaće od 9. do 15. novembra pod sloganom „Muzeji Srbije – Muzeji za jednakost, raznolikost i inkluzija“.