DruštvoNaslovna

Bugarska kompanija “Minimet komoditis” u Kovinu počela izgradnju fabrike

Bugarska kompanija “Minimet komoditis” počela je da gradi fabriku za završnu obradu čeličnih limova u industrijskoj zoni u Kovinu.

Investicija je vredna oko osam miliona evra i otvoriće 250 radnih mesta, od kojih je 130 predviđeno za visokoobrazovani kadar.

Sada je u toku prva faza radova – izgradnja pogona od 2.500 kvadrata, u kom će biti smeštene dve linije za sečenje i profilisanje lima. Tu će, za početak, biti angažovano 50 radnika. Predviđeno je da proizvodnja počne u maju ili junu iduće godine. Druga, ujedno i završna faza podrazumeva izgradnju pogona za pocinkovanje lima, koji će biti u funkciji 2024. godine, pišu Novosti.

Investitor je već sada nagovestio da će zarade u toj fabrici biti visoke i da će radnici kući nositi oko 1.000 evra.

Naši radnici će imati značajno veću platu od prosečne plate u ovom regionu. Mesečno će dostizati i do 1.500 evra bruto, ali to će, svakako, zavisiti od obima naše proizvodnje i, pre svega, stanja na tržištu, najavio je Valentin Zahariev, predstavnik kompanije “Minimet komoditis, čije je sedište u Beogradu.

Bugari su za svoju fabriku izabrali baš Kovin, zbog povoljnih uslova za investitore, ali i blizine železare i luke u Smederevu i koridora 7 i 10, kao važnih transportnih puteva. Lokalna samouprava im je za tu namenu prodala opštinsku parcelu od osam hektara, u bloku 117 industrijske zone.

Ova investicija je za nas veoma važna, jer, osim što će otvoriti nova radna mesta, doprineće i značajnom uvećanju opštinskog budžeta, kažu investitori.

Takođe, kako kaže predsednica Opštine Kovin Sanja Petrović, investitori su poručili da je proizvodna linija ovakvog pogona zatvorenog tipa i da nema bojazni od “prljave tehnologije”, jer su uključeni najviši standardi u toj oblasti.

U kovinskoj industrijskoj zoni trenutno posluju četiri kompanije, u kojima je zaposleno više od 450 radnika. Tu je indonežanska fabrika za uzgoj jestivih pečurki, rumunska fabrika za preradu drveta i domaće fabrike za proizvodnju hrane za pse i mačke i za proizvodnju komposta za pečurke.