DruštvoNaslovna

Drugi krug javnog nadmetanja za poljoprivredno zemljište u Pančevu biće organizovan digitalno

Uprava za poljoprivredno zemljište donela je odluku da od novog kruga nadmetanja za zakup poljoprivrednog zemljišta sve ide elektronskim putem. Na njihovom sajtu već se nalazi aplikacija koja se zove Digitalno javno nadmetanje.

Vladislava Maksimović, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj najavila je da će i Pančevo naredni krug nadmetanja organizovati digitalno.

Drugi krug nadmetanja biće organizovan početkom februara. Pozivam sada sve koji žele da učestvuju u drugom krugu nadmetanja da se prijave na aplikaciju i formiraju korisnički nalog. Ono što je neophodno jeste da posete taj sajt. To je besplatna aplikacija i ona se može skinuti putem računara i mobilnih telefona. Ima ćirilično – latinične verzije. Postoji varijanta i na mađarskom jeziku. Prvo je potrebno da se formira korisnički nalog, odnosno potrebno je uneti ime, prezime i i-mejl adresu, kaže Maksimović.

Na i-mejl adresu stići će verifikacioni kod gde građani potvrđuju sve te podatke koje su prethodno uneli. To je prvi od koraka. Aplikacija je veoma jednostavna.

Zatim će im aplikacija tražiti ime i prezime, broj poljoprivrednog gazdinstva, jedinstven matični broj, mesto stanovanja i broj telefona. Tada ulaze, da kažemo, u taj digitalni svet gde će videti javna nadmetanja. Što se tiče naše teritorije, kada postavimo na sajt Gradske uprave javna nadmetanja, tada će moći da ih vide svi koji imaju nalog na aplikaciji. Vrlo je jednostavno. Svako javno nadmetanje, kada se klikne na bilo koje 1, 2, 3 videće se da li tu postoji više parcela u okviru tog jednog javnog nadmetanja. Takođe, postoji varijanta da vide satelitski snimak odnosno, prikaz snimka same te parcele gde se pokazuje koja je veličina parcele i takođe, uplate neophodnog depozita, objasnila je dalje Vladislava Maksimović.

Što se tiče konkursne dokumentacije, ona je ista kao i svaki put kada je u pitanju drugi krug.

Razlika u odnosu na prvi krug jeste to da u ovom drugom krugu mogu da učestvuju lica sa cele teritorije Srbije, i iz drugih opština i gradova. Ono što je vrlo važno je kada mi objavimo oglas, on će trajati nekoliko dana, isto kao i ranije. Takođe mogu i uživo da odu i vide parcele, isto sve kao što je bilo i prethodni put. Kada sve štikliraju i kada prilože uplatu depozita, očitanu ličnu kartu i da je aktivno poljoprivredno gazdinstvo minimum tri godine, tada šalju prijavu. Jednom poslata prijava ne može se više menjati. Kada se završi oglas formira se jedinstvena rang lista na osnovu vremena prijave i ispunjenosti dokumentacije, da li je validna ili nije, kompjuter će automatski prikazati da li neko ima manje od tri godine aktivno poljoprivredno gazdinstvo i da li lična karta nije u redu ili bilo koji od tih dokumenata. Važno je da napomenem da ukoliko dvoje, troje, više lica konkurišu za jedno javno nadmetanje i imaju istu cenu ponuđenu, najbolja cena biće ona od osobe koja se prva prijavila. To će se videti u aplikaciji po vremenu prijave, kaže Maksimović.

Ukoliko građani imaju bilo kakve nedoumice ili im nešto nije jasno, mogu da odu i u Sekretarijat za poljoprivredu, treći sprat u Gradskoj upravi Pančevo.

Mi smo tu za sva njihova pitanja, za sve nedoumice. Ne očekujemo probleme u smislu aplikacije, zaista je vrlo jednostavna. Možda ne deluje, pošto su ljudi navikli da je to ranije sve bilo putem papira, lično dolaženje, ali eto sad je došlo do tog elektronskog načina javnog nadmetanja, kaže Vladislava Maksimović.

U drugom krugu nadmetanja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na licitaciji će biti ponuđeno 747 hektara.