KulturaNaslovna

Pokrenut „Vajfert“ – novi časopis Centra za talente u Pančevu

Regionalni centar za talente „Mihajlo Pupin“ iz Pančeva završio je prošlu godinu novim izdavačkim poduhvatom. Objavljen je prvi broj časopisa „Vajfert“.

Pored postojećeg časopisa „Pupin“, koji je pokrenut 2003 godine, od ove godine postoji i ovaj novi časopis koji su pokrenuli članovi grupe za istoriju.

Časopis možete pogledati na sajtu Centra za talente, u sekciji „časopis“, u kategoriji „Vajfert“.

Časopis je dobio ime po čuvenom Đorđu Vajfertu – Vajfert. Radi se o jednoj od najvažnijih ličnosti koja je rođena u Pančevu. Međutim, on je zapravo svojom delatnošću izašao iz okvira „lokalne istorije“ i predstavlja jednu od najvažnijih ličnosti istorije Srbije.

Regionalni centar za talente „Mihajlo Pupin“, Pančevo ima još od 2003. godine svoj časopis – „Pupin“.

Međutim, budući da je on namenjen za objavljivanje aktivnosti svih grupa u Centru (kojih ima mnogo), u njemu nema dovoljno prostora za objavljivanje svega onoga što bi Grupa za istoriju mogla ponuditi. Iz tog razloga odlučili smo da pokrenemo časopis Grupe za istoriju, koja se nalazi u okviru Centra za talente. Naime, jedna od osnovnih zamisli časopisa je da on predstavlja mesto gde će učenici i nastavnici Centra za talente moći da objavljuju svoje tekstove i da na taj način dele svoje ideje, razmišljanja, rešenja određenih problema, iskustva i drugo. Budući da će mnogo pažnje biti posvećeno multidisciplinarnosti, u časopisu će biti mesta i za tekstove drugih grupa Centra za talente (za srpski jezik i književnost, psihologiju, geografiju itd). U centru pažnje će nam biti „lokalna istorija“, ali i sve ono što bi unapredilo naša znanja i razumevanja o njoj. Iz tog razloga su dobrodošli i tekstovi iz svih delova Banata, ali i šire. Takođe, u njemu se mogu naći i tekstovi čiji autori nisu članovi određenog Centra za talente, a koji odgovaraju osnovnim načelima časopisa, navodi se u saopštenju Centra za talente „Mihajlo Pupin“ Pančevo.