KulturaNaslovna

Objavljena nova knjiga pesama Jasmine Topić

„Privremeni boravak“ naziv je knjige pesama koja je Jasmini Topić, pesnikinji iz Pančeva, nedavno objavljena u izdavačkoj kući Arhipelag iz Beograda, u ediciji Element, čiji je urednik Gojko Božović.

Privremeni boravak, kako stoji u opisu ove knjige, donosi lucidne i melanholične pesme o različitim prizorima i gradovima sveta, od Beograda i Berlina do Australije, o kontinentalnim iskustvima i o stalnom iskustvu privremenosti, ali i o stalnoj žudnji koja ne napušta ove stihove. To je žudnja za morem, a pravo ime tog mora jeste Jadran, dok je njegova osnovna i nezaboravna boja Jadransko plavo.

U recenziji pesničke knjige koju je napisala Nevena Stefanović piše da “Privremeni boravak” pokazuje pesničku zrelost Jasmine Topić.

Lirski subjekt je, i u ovoj knjizi, putnik koji se oglašava iz različitih, katkad veoma dalekih krajeva, a putovanje – oblik čitanja sveta i sebe, nova prilika za razumevanje odnosa sa drugim ljudima, naročito sa bliskom osobom koju pesnički subjekt nosi u sebi kuda god krene. Iako se ponekad oseća osujećenim, on u novim pesmama ne podleže neumornom evociranju prošlosti niti oživljavanju onoga što je život mogao da donese, već preispituje svoju sklonost neprestanom preispitivanju, uviđajući da su lične znamenitosti, sagledane iz drugog ugla, u stvari – gorki talog iskustva. Autorka povezuje elegijsko i ironijsko, propušta svakodnevicu u lirsko tkivo, upotpunjuje introspekcijske nalaze uvidom u generacijsko stanje duha. U isto vreme, razvija svest o pesmi kroz dijalog sa drugim pesnicima, te stvara unutrašnju dinamiku, i – zasniva knjigu na nađenoj, strasnoj meri, zaključuje književna kritičarka Nevena Stefanović.

Jasmina Topić je pančevačka književnica. Ima sedam objavljenih pesničkih knjiga, a prethodna, ,,Plaža Nesanica”, bila je u najužem izboru za najznačajnije pesničke nagrade u Srbiji. Glavna je urednica Rukopisa, kao i koordinatorka i jedna od urednica edicije “Najbolja” Udruženja književnika Pančeva.

Knjiga je dostupna na sajtu izdavačke kuće Arhipelag, kao i u svim većim knjižarama.