DruštvoLjudiNaslovna

Svetski a naši: dvoje naučnika iz Pančeva pišu istoriju Srbije u oblasti izotopskih ispitivanja

Ivan Smajlović iz Pančeva i dr Margarita Zenina, od nedavno Smajlović, zajedno pišu istoriju Srbije u oblasti izotopskih ispitivanja kojima će se formirati baza podataka za zaštitu geografskog porekla srpskih vina, voćnih rakija i voćnih sokova.

O Ivanu Smajloviću i njegovim revolucionarnim patentima prvi put sam pisala početkom 2013. godine, a od tada za njega je čuo ceo svet. Bar onaj deo sveta koji želi da se izbori sa falsifikatima pića i hrane na tržištu i omogući legalni razvoj privrede i proizvodnje pića i hrane sa geografskim poreklom. U međuvremenu, prvi doktor nauka u Ruskoj Federaciji koja je doktorirala na temi izotopskog koncepta zaštite geografskog porekla vina i alkoholnih pića, dr Margarita Zenina iz Moskve, postala je pre tri meseca gospođa Smajlović i preselila se u Pančevo.

Dr Margarita Zenina sada Smajlović i Ivan Smajlović venčali su se u oktobru 2020. godine u Pančevu

Sada slobodno možemo da kažemo da će se za ovaj par i njihova naučna dostignuća tek čuti, jer su postojeće patente usavršili i već rade na realizaciji novih ideja od koje će koristi imati ceo svet.

Inače, dr Margarita Smajlović diplomirala je i doktorirala na Moscow State University of Food Production. Po osnovnim studijama ona je diplomirani inženjer tehnologije, specijalizovana za vinarsku industriju, proizvodnju jakih alkoholnih pića i piva. Tokom svojih doktorskih studija specijalizovala se i prošla sve relevantne obuke iz oblasti utvrđivanja botaničkog porekla etanola na instrumentalnim tehnikama kao što je IRMS/SIRA i SNIF-NMR u najjačim ruskim, francuskim i nemačkim referentnim naučno-istraživačkim institicijama od Bordoa pa sve do Krasnodara, a koje se bave izotopskim analizama, forenzikom i zaštitom geografskog porekla vina i jakih alkoholnih pića.

Dr Margarita Smajlović iz Moskve preselila se u Pančevo gde nastavlja da primenjuje svoje znanje

Takođe, često je prisustvovala sastancima Međunarodne organizacije za vino i vinovu lozu (OIV) kao ekspert Ruske Federacije u oblasti analitike i proizvodnje vina. Ovakvi specijalizovani stručnjaci njenog kalibra su vrlo deficitarni u svetu. Ono što ona zna, to se na našim fakultetima još uvek ne studira i mi ovakav kadar u Srbiji do sada nismo imali. Margarita Smajlović je prvi doktor nauka iz ove oblasti koga sada ima i Republika Srbija i koja će uskoro početi da radi na projektu izrade nacionalnog okvira za početak uspostavljanja izotopske baze podataka za zaštitu geografskog porekla srpskih vina, srpskih voćnih rakija sa geografskom oznakom i priključiti se poslovima na otkrivanju falsifikovanih proizvoda kao što su med, voćni sokovi i drugi proizvodi od voća, jaka alkoholna pića i slično, a u cilju zaštite i jačanja kapaciteta legalnih proizvođača…

Dr Margarita Smajlović često je prisustvovala sastancima Međunarodne organizacije za vino i vinovu lozu (OIV) kao ekspert Ruske Federacije u oblasti analitike i proizvodnje vina.

Šta je sve obeležilo 2020. godinu za SG ISOtech iz Pančeva?

Ivan Smajlović iz Pančeva može itekako da kaže da je 2020. godina za njega i njegovu kompaniju SG Isotech doo koja posluje u tom gradu bila itekako uspešna.

Zahvaljujući njemu Srbija je u oktobru 2020. godine dobila laboratoriju sa najmodernijom tehnologijom za utvrđivanje falsifikata i detekciju ilegalnih praksi u proizvodnji hrane i trenutno čitav naučni svet gleda u pravcu Beograda.

Na osnovu ukazanog poverenja od strane naše države Republike Srbije koja nas je podržala svojim integritetom na međunarodnom planu i prepoznala težinu razvijene inovacije, naša kompanija SG ISOTECH DOO iz Pančeva je uz saglasnost i podršku Direkcije za Nacionalne Referentne Laboratorije Republike Srbije obezbedila kompletnu instrumentalnu opremu za uspostavljanje laboratorije za ispitivanje stabilnih izotopa i utvrđivanje autentičnosti hrane, detekciju ilegalnih proizvođačkih praksi u prehrambenoj industriji i zaštitu geografskog porekla prehrambenih proizvoda (vino, med, voćni sokovi, voćne rakije i druga jaka alkoholna pića), a koja je postavljena u prostorijama Direkcije za Nacionalne Referentne Laboratorije Republike Srbije. Na taj način ispunili su se svi preduslovi da se pokrenu projekti monitoringa i obezbeđivanja sigurnijeg tržišta za domaće legalne proizvođače, borbu i iskorenjivanje sive ekonomije i uvođenje ilegalnih subjekata u legalne tokove, zaštitu originalnih brendova voćnih rakija legalnih proizvođača, sigurniji plasman i sprovođenje novih regulativa vezanih za promet alkohola na nacionalnom nivou, jačanje kapaciteta u pčelarstvu i zaštitu pčelara od falsifikatora, zaštitu krajnjih potrošača, sprovođenje nacionalnih standarda u zaštiti geografskog porekla, zaštitu domaćeg tržišta i domaćih proizvođača od damping efekta uvoznih proizvoda, povećanje kapaciteta domaće proizvodnje i supstituciju uvoza, kao i obezbeđivanje, zaštita i podrška državnog budžeta, kaže Ivan Smajlović.

Naučna metoda, odnosno izotopski koncept koji je razvio i patentirao ovaj diplomirani inženjer tehnologije biotehničkih nauka, može nepogrešivo da ukloni sve falsifikate u industriji alkoholnih pića u svetu. On je razvio metod kojim se za svako sumnjivo vino može detektovati da li su u proizvodnji tog vina bile korišćene ilegalne prakse kao što su dodatak šećera i/ili vode u proizvodnji vina, a još dubljom analizom napraviti poseban „otisak prsta”, kojim se štiti geografsko poreklo proizvoda. Zahvaljujući ovom pronalasku moguće je efikasno otkrivanje vina i alkoholnih pića sa lažnim etiketama u prometu na domaćem tržištu. A najbolja stvar od svega je ta što se čitav njegov pronalazak bazira na već dokazanim naučnim osnovama. Kako Ivan kaže, sve puzle su već bile tu, ali nikome u svetu sem njemu nije pošlo za rukom da ih posloži i dobije finalnu sliku. Naučna metoda patentirana je i priznata i u svetu, a od 2013. godine i u Srbiji.

Zbog sivog i crnog tržišta država ostaje bez četvrtine prihoda, a hiljade radnika bez staža, osiguranja i plata, ocenjuje Smajlović i dodaje da je gruba računica štete oko dve milijarde evra na godišnjem nivou. Inspektori godinama muku muče sa falsifikatima u industriji alkoholnih pića i vina, tako da bi im jeftinija, a brza metoda koja bi te falsifikate prepoznala, itekako bila od koristi.

Da ne bi bilo zabune, kada kažemo „jeftinija i brža metoda“ mi ne govorimo o „maybe baby“ testovima, već o vrlo sofisticiranoj analitičkoj opremi koja se koristi u laboratorijskoj masenoj spektrometriji i koja je vrlo skupa. Dobra stvar je ta da jedan deo te opreme sada možemo mi da napravimo, a drugi deo se i dalje mora nabaviti od stranih proizvođača. Pošto se u ovoj oblasti ispitivanja aplikacije uglavnom baziraju na delu opreme koji mi sada proizvodimo, tako smo mi iz SG ISOTECH-a „napisali softver“ i dodatno razvili „hardver“ za ovu vrstu masene spektrometrije, tako da niko u svetu ne može bez njega da dobije pouzdan rezultat. Samo sa našim „ključem“ rezultati na ovoj opremi daju pouzdane, ponovljive i reproduktivne rezultate. Sada u odnosu na Nuklearnu Magnetnu Rezonancu kojom se utvrđuje autentičnost vina u svetu i koja može da uradi svega nekoliko uzoraka dnevno (3-5 uzoraka na dan), EIM-IRMS može da ispita izmedju 40-50 uzoraka na dan i da detektuje mnogo bolje ilegalne prakse u proizvodnji vina, voćnim sokovima, alkoholnim pićima, medu, i dr. Vrlo slično kao sa softverom… Svi proizvode kompjutere, ali onaj koji proizvodi „softver“ on je pravi baja, naglašava Ivan Smajlović.

Takav jedan EIM-IRMS instrument je sada instaliran u Direkciji za Nacionalne Referentne Laboratorije Republike Srbije.

Ivan Smajlović

Zahvaljujući naučnim metodama i analitičkim instrumentima koje je osmislio i patentirao Ivan Smajlović iz Pančeva može se ojačati celokupna srpska privreda. Ako je privreda slaba, onda se i budžet Republike neravnomerno puni, a siva zona jača i tokovi novca zaobilaze legalne puteve, a onda od toga čitavo naše društvo oseća negativne posledice. Bez jake kontrole, nema ni uređenog tržišta, a samim tim naši ljudi se onda odlučuju da potraže životnu sreću na nekim drugim meridijanima.

Ja sam stvarno dosta proputovao i vrlo često bio na stručnim skupovima i naučnim konferencijama svuda po svetu. Uvek sam se pitao kako u drugim zemljama njihove alkoholne i vinske industrije uspevaju da budu tako profitabilne i kako je moguće da oni mogu da izgrade i profitiraju milijarde evra na godišnjem nivou od ovih proizvoda, a da mi u Srbiji to ne možemo, u čemu je kvaka? I onda tek kad sam bio u Kini, i razgovarao sa njihovim stručnjacima, shvatio sam da bez jake države ne može biti ni jake privrede! Da bi privreda mogla da napreduje mora postojati zajednički imenilac, nešto što će biti daleko iznad interesa pojedinaca ili interesne grupe. Jedino na taj način moguće je doneti bitne reforme i regulative koje čelično brane legalnu industriju i bore se protiv sive zone. I zato kineske Bajđo fabrike prave godišnje profite od nekoliko desetina milijardi godišnje, a zaposlenost je rekordna! Jedna takva destilerija zapošljava čak i do 60.000 ljudi! Takvi projekti su od nacionalnog značaja za Kinu i država se bori protiv ilegalne proizvodnje, jer zna da ukoliko popusti, da će čitava industrija preko noći biti obesmišljena, kaže Smajlović.

Smajlović dodaje da kontrola tržišta i borba sa sivom zonom mora imati ključno mestu u strategiji razvoja legalne industrije!

Jedno bez drugog osuđeno je na pucanj u prazno. Po nekoj statistici u Srbiji postoji preko 50.000 kazana za pravljenje rakije, od kojih se više od 90 % nalazi u posedu fizičkih lica. Naš zakon na temu jakih alkoholnih pića je nekako još uvek romantičan i dozvoljava pravljenje rakije za privatne potrebe, s tim da nigde nije navedeno koliko te privatne potrebe iznose. Tako imamo milione litara alkohola u sivoj zoni i prometu! I uvek se jave pojedinci koji se nasmeju i prokomentarišu da se još nije rodio taj koji bi Srbinu zabranio da peče rakiju. Naravno, iza takvih komentara, uvek se krije nešto drugo, neki drugi interes, ali nikako interes da se alkoholna industrija podigne na viši nivo i da se ojača legalni sektor! Da se razumemo, kada govorimo o alkoholu mi govorimo o akciznoj robi od čije se naplate akciza puni državni budžet; ne govorimo o čokoladama! Podizanje kapaciteta legalne industrije i stvaranje zaliha proizvoda koje se prelivaju u izvoz dovodi do dodatnih stimulacija za dodatno podizanje proizvodnje i država subvencioniše takve projekte! To znači da postajemo konkurentni na međunarodnom tržištu i da dolazi do stvaranja brendova srpskih proizvoda! A to za državu predstavlja podizanje međunarodnog rejtinga! A čim je industrija jaka, onda se pojavljuju i investitori koji žele da investiraju dalje, jer kapital se uvek orjentiše ka izvoru gde će se još više uvećati! Naša alkoholna i vinska industrija mora da postane vidljiva za strane investitore kako bi se oni uključili i prepoznali naše potencijale i još više zaštitili buduću proizvodnju naših nacionalnih proizvoda, ocenjuje dalje Smajlović.

Ivan Smajlović

A šta mi trenutno imamo?

Pa imamo takvu situaciju gde naša alkoholna industrija nema finansijskih mogućnosti ni da se izreklamira na domaćem tržištu, pa zato gledamo reklame za viski i strana alkoholna pića, a našu šljivu pijemo samo iz plastičnih flaša Coca Cole ili Fante. Da li stvarno mislite da su Francuska, Italija, Nemačka ili Španija bogate države zato sto svi rade u Renaultu, Citroenu, Mercedesu, Audiju i dr.? Ne, ne mogu svi da rade u auto industriji, već su ove države bogate, jer njihovi građani rade u vinskoj i alkoholnoj industriji! Jedna Francuska napravi godišnju dobit na izvozu svojih vina u iznosu od 10 milijardi evra! A gde je industrija alkoholnih pića! Zato se i utrkuju svake godine koja će zemlja biti prva po izvozu svojih vina u svet! I zato ove države imaju vrlo ozbiljnu kontrolu tržišta ovih proizvoda! E pa isto tako naš cilj MORA BITI supstitucija uvoza, pojačavanje i podizanje domaćih kapaciteta proizvodnje i stvaranje svih preduslova za otvaranje novih radnih mesta i registraciju novih privrednih subjekata, zaštita i brendiranje domaćih proizvoda i stvaranje proizvodnih suficita koji će se prelivati kroz plasman srpskih proizvoda na međunarodnom tržištu! Samo na taj način možemo ići dalje i biti konkurentni sa ostatkom sveta. Vinska i alkoholna industrija su industrijske grane koje za sobom povlače razvoj i jačanje kako primarnog poljoprivrednog sektora voćarstva i vinogradarstva, tako i sekundarnog sektora proizvodnje mašina, opreme i repro materijala koji se koriste u proizvodnji vina i alkoholnih pića, kao i tercijarnog sektora usluga kroz razvoj turizma, turističkih kapaciteta i ponude, ugostiteljstva, prodaje i marketinga. Zaštita domaćeg trzista od sive ekonomije i damping efekta trebalo bi da bude imperativ protiv „korone“ koju stvaraju uvozni proizvodi nekontrolisani na poreklo, kao i borba protiv sive zone u prometu alkoholnih pića na domaćem tržištu i protiv toga se treba boriti i istrajati do kraja u toj borbi, jer imamo samo jednu zemlju i vreme je da ostanemo i opstanemo ovde i sada, smatra Ivan Smajlović.

SG ISOTECH iz Pančeva je u konzorcijumu sa inostranim partnerima iz Turske, Nemačke, UK, Belorusije, Južnoafričke Republike, Čilea i Pakistana dobio Horizon 2020 projekat koji će trajati u naredne četiri godine na temu razvoja novih metoda za utvrđivanje porekla šećera u konditorskim proizvodima.

EIM-IRMS metoda koja je razvijena ovde kod nas u Srbiji predstavlja trenutno najprecizniju analitičku metodu na svetu u odnosu na sve trenutno postojeće metode kojima se ponose Francuzi, Nemci, Italijani, a koja je u mogućnosti da utvrdi čistoću i autentičnost meda. Prisustvo invertnog šećernog sirupa od šećerne repe koji ne može biti otkriven nijednom poznatom izotopskom metodom, sada može biti detektovan EIM-IRMS metodom! Ova metoda za utvrđivanje čistoće meda je potvrđena u saradnji sa akreditovanim i referentnim institucijama iz Rusije, Mađarske, Austrije, kao i najvišeg državnog kontrolnog tela Narodne Republike Kine. Ovaj pronalazak je u mogućnosti da detektuje dodatak svih mogućih industrijskih sirupa u med bilo da je u pitanju direktno ili indirektno namešavanje meda sa šećernim sirupima, objasnio je Ivan Smajlović.

Ivan je takođe osmislio novi univerzalni instrument, SparkleEIM, koji zamenjuje četiri vrlo skupa instrumenta za izotopska ispitivanja i time je njegova firma iz Pančeva postala jedina na svetskom tržištu i direktno konkurentna sa kompletnom ponudom koju nude ostali proizvođači kao što su Thermo Fišer Scientific, Elementar, Eurofins, Bruker, Sercon i drugi…

Sparkl EIM – instrument koji je osmislio SG ISOtech iz Pančeva

Ivan Smajlović je krajem 2015. godine osvojio drugu nagradu na nacionalnom takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju, zatim 2017. godine osvojio World Intelectual Property Organization (WIPO) nagradu za najboljeg inovatora u 2017. godini. Prošle godine (2019), na inicijativu ruskih eksperata pri OIV, naše Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije je uputilo i zvaničan zahtev Međunarodnoj Organizaciji za vino i vinovu lozu (OIV) da EIM-IRMS metoda uđe u oficijalnu proceduru za izradu nove OIV rezolucije i samim tim postane svetski standard za utvrđivanje autentičnosti vina. Ovaj potez je ujedno predstavljao i prvi zvaničan potez naše zemlje i uzimanje aktivnog učešća u nekom predmetu u ovom međunarodnom telu od vremena kada je još SFRJ postala članica OIV-a. U međuvremenu, Ivan Smajlović je održao brojna predavanja širom sveta predstavljajući svoju revolucionarnu naučnu metodu za utvrđivanje autentičnosti vina za 10 minuta sa 7.000 puta većom preciznošću od do sada poznatih i priznatih metoda i instrumenata.

Ivan Smajlović u laboratoriji Cornel instituta u USA gde je potvrdio primenu svoje naučne metode

SG ISOTECH DOO iz Pančeva je specijalizovana kompanija za utvrđivanje autentičnosti vina, verifikaciju i identifikaciju. SG ISOTECH DOO je razvio, verifikovao i patentirao novu izotopsku metodu za analizu vina, grožđanog kljuka i grožđane sire. Zahvaljujući ovoj metodi analiza uzorka traje mnogo kraće, a oprema koja se koristi je mnogo jeftinija i dostupnija od nuklearne magnetne rezonance i drugih poznatih metoda koje se koriste samo za vrhunska vina sa poznatim geografskim poreklom.

Tekst: V.J.P.
foto: privatna arhiva