DruštvoNaslovna

U Pančevu je sve spremno za početak nove školske godine

Na teritoriji Pančeva sve škole su izabrale modele po kojima će se organizovati nastava od 1. septembra.

Većina roditelja je izabrala da deca pohađaju nastavu u školi, a samo 5% je bilo za nastavu od kuće. Srednjoškolci će nastavu pohađati kombinovano, u školi i putem interneta.

Članica Gradskog veća za obrazovanje mr Tatjana Božić kaže da će učenici osnovnih škola, od prvog do četvrtog razreda ići u školu svakodnevno.

Odeljenja koja imaju više od 18 učenika deliće se u dve, A i B, grupe. Jedna grupa će ići u školu prepodne, od 8 sati. Imaće 4 časa od po 30 minuta. Nakon toga će se obaviti dezinfekcija učionica. Druga grupa će ići u školu od 10:30 i takođe će imati četiri časa od po pola sata. Grupe bi se smenjivale svake nedelje, kaže Tatjana Božić.

Stariji đaci, odnosno učenici od petog do osmog razreda će se takođe deliti u grupe. Oni će imati kombinovanu nastavu, odnosno slušaće jedan deo predavanja u uškoli a drugi od kuće.

 

mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća za obrazovanje

 

Ako jedna grupa osmog razreda ide jedne nedelje u školu u ponedeljak, sredu i petak, onlajn nastavu će imati utorkom i četvrtkom. Naredne nedelje ta grupa će u školi imati nastavu utorkom i četvrkom, a onlajn pratiti nastavu ponedeljkom, sredom i petkom. Rasporedi će biti objavljeni na sajtu svake škole, o tome su obavešteni i roditelji i deca, izjavila je mr Tatjana Božić.

Ona podseća da je Grad Pančevo uvek izdvajao materijalne troškove za škole, i dodaje da će izdvajanja od septembra biti uvećana za 30% kako bi škole mogle da nabave dovoljne količine svega što je potrebno za dezinfekciju, zaštitne maske i sve ono što je uputstvom Ministarstva prosvete naloženo.

Ukoliko imaju povišenu telesnu temperaturu ili simptome respiratorne infekcije, učenici, ali i školsko osoblje ne bi trebalo da dolaze u školu. Time će se smanjiti rizik od „ulaska“ korona virusa u obrazovne ustanove.