DruštvoNaslovna

Likovni konkurs povodom Dana planete zemlje

“Evropska tekunica i njeno stanište” bili su tema međunarodnog likovnog konkursa povodom Dana planete zemlje, koju tradicionalno organizuje Ekološko društvo “Arkus“ iz Bačke Topole.

Iako je, najverovatnije, zbog pandemije sa kovidom 19 pristiglo manje radova, ipak su se deca osnovnoškolskog uzrasta iz Srbije i Mađarske odazvala konkursu koji je bio otvornen do 16. aprila ove godine.

Na konkurs pristiglo je 133 rada iz Srbije i Mađarske. U “Arkus”-u objašnjavaju da je njihov cilj da se mladi upoznaju sa živim svetom koji nas okružuje, njihovim značajem i načinima zaštite prirode. Zbog toga su konkursi svake godine posvećeni i tim temama.

Konkursni radovi su u 17 slučajeva poslati posredstvom škola, dok je 13 učesnika konkurisalo samostalno. U kategoriji prvog i drugog razreda osnovne škole pristiglo je 48 radova, trećeg i četvrtog razreda 56, a u kategoriji od petog do osmog razreda 29, kažu u “Arkus”-u.

Nagrađeni učenici su:

I-II razred osnovne škole:

1. mesto: Gujaš Pana Ilona 1. razred, Budimpešta (Mađarska)
2. mesto: Pobranji Aleksandra 2. razred, Bačka Topola
3. mesto: Bakota Medard 2. razred, Subotica
Specijalna nagrada: Apro Botond 2. razred, Gornji Breg

III-IV razred osnovne škole:

1. mesto: Klinocki Fani 4. razred, Stara Moravica
2. mesto: Demeši Aron 3. razred, Ostojićevo
3. mesto: Petrović Darko 3. razred, Stara Moravica

V-VIII razred osnovne škole:

1. mesto: Tot Jazmin 6. razred, Bačka Topola
2. mesto: Salai Violeta 8. razred, Hajdukovo
3. mesto: Pašti Viola 5. razred, Bačka Topola
Specijalna nagrada: Virag Ana 7. razred, Mali Iđoš
Specijalna nagrada za izuzetan rad: Feher Barnabaš 8. razred, Torda

Aktuelnost teme pokazuje činjenica da je ova, inače endemska vrsta u Evropi, već iščezla sa teritorije Nemačke i Hrvatske, dok joj se brojnost jedinki ubrzano smanjuje i u drugim zemljama Evrope. Među glavnim uzrocima ovako ubrzanog iščezavanja evropske tekunice je gubitak staništa. Evropska tekunica je stanovnik livada sa niskom travom, prvenstveno otvorenih košnica, pašnjaka i pustara. Ovakvih livada je sve manje usled smanjenja ispaše, preoravanja i urbanizacije. Tekunica pod zemljom pravi sistem hodnika sa jednim ili više ulaza. Period aktivnosti joj je relativno kratak, od kasnog proleća do kraja leta. Jednom godišnje na svet donosi 2 do 5 mladunaca. Često se može videti kako evropske tekunice stoje na dve noge i oštrim zviždukom upozoravaju članove svoje kolonije na opasnost, kažu organizatori.

Uručenje nagrada planirano je za 3. maj. Izložba pristiglih radova biće otvorena od 3. do 9. maja 2021. godine.

Autor: L.V.