KulturaNaslovna

Početak pozorišne sezone u Kulturnom centru Pančeva

Nakon duge pauze zbog pandemije, u Kulturnom centru Pančeva od februara ponovo kreće pozorišni program, izvođenjem predstave „Kišne kapi na vrelom kamenju” reditelja Juga Radivojevića i dramaturškinje Tijane Grumić, po delu čuvenog filmskog i pozorišnog reditelja Rajnera Vernera Fasbindera.

Predstava će biti na repertoaru KCP-a 26. februara u 19.30, svega nekoliko dana nakon premijere 20. februara. Prema rečima Radivojevića, Fasbinder je „ostao upamćen kao autor koji je znao da u svojim radovima prepozna i anticipira probleme koji se često karakterišu kao tabu teme”, među kojima su ksenofobija, seksualne slobode, bigoterija, malograđanština, homoseksualnost.

U februarskom repertoaru nalazi se i pozorišni program za decu, sa predstavama „Ceca pereca i poslastičar Peca“ Pozorišta Jelenica iz Beograda (6. februar, 12h), „Patrolne šape” Mašinog pozorišta iz Beograda (13. februar, 12h), „Zaleđeno kraljevstvo 2” Allegreto teatra iz Vršca (20. februar, 12h) i „Mačak u čizmama” Dečje pozorišne scene „Pođi tuda” Kulturnog centra Pančeva (27. februar, 12h).

Rad Slobodanke Šobote

U galerijskom programu, tokom ovog meseca će u fokusu biti izložba „Sećanje” Slobodanke Šobote, na kojoj će biti predstavljeni reprezentativni radovi iz privatne kolekcije, Ateljea 61, Galerije Terra i Narodnog muzeja Pančeva. Tekstove i selekciju je priredio likovni kritičar Sava Stepanov, a otvaranje je zakazano za 10. februar u Galeriji Milorada Bate Mihailovića. Istog dana u Foajeu Kulturnog centra Pančeva, biće otvorena izložba slika „Sećam se tebe” autorke Nataše Janković. U Galeriji savremene umetnosti, 17. februara će biti otvorena i izložba „Vreme maski – koja je tvoja?” Likovnog salona 30×30 Kulturnog centra Zrenjanina.

Muzički program u februaru započeće solističkim koncertom gitariste Aleksandra Antića, 10. februara u 19 časova. Koncertni program „Barokni vitraž”, u izvedbi Mine Kovač Marković (sopran) i Dušana Markovića (klavir), na repertoaru je 17. februara u 19h. Nastup pijanistkinje Maje Rajković s programom „Žensko muzičko stvaralaštvo kroz vekove (17 – 21. vek)” zakazan je za 23. februar u isto vreme.

Svi koncerti održavaju se u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, a ulaz je slobodan.

Februarski filmski program otvoriće animirani film za decu „Bezrepi Pele” koji će na repertoaru biti od 5. do 7. februara u 17h u Dvorani KCP-a. U istom periodu, ali od 19h, na programu je film „Noćna smena”. Od 11. do 14. februara u 19h biće prikazivano ostvarenje „Šarlatan”, a od 18. do 21. februara u isto vreme film „DNK”. Animirani film „Duša” zatvara februarski filmski repertoar projekcijama od 27. februara do 1. marta, u 17 i 19 časova.