KulturaNajaveNaslovna

Izložba slika Emila Sfere „Hilandar“ u Domu kulture u Banatskom Novom Selu

Od 1. do 7. marta u galeriji Doma kulture u Banatskom Novom Selu izlagaće akademski slikar Emil Sfera. Tema izložbe biće „Hilandar“. Otvaranje izložbe zakazano je za ponedeljak, 1. mart u 18 časova.

Manastir Hilandar na Svetoj Gori, koji je već osam stotina godina duhovno središte Srba, inspirisao je pančevačkog slikara Emila Sferu, nakon dva boravka u toj svetinji. Lepotu manastirskog zdanja preneo je na platno u svom osobenom stilu, pomalo bajkovitom, koji zrači svetlim bojama i optimizmom.

To su jutra hilandarska, to su detalji arhitekture, samo ono vidljivo, a na neki način sam želeo da svetlošću i tonovima prenesem svu tu dušu koju ima Hilandar, izjavio je jednom prilikom medijima slikar Emil Sfera.

Emil Sfera diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1994. godine. Priredio 70 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Izlagao je na velikom broju kolektivnih izložbi. Studijski boravio u Parizu ,,Cite internationale des arts,, 1996. i 2003. Učestvovao u velikom broju umetničkih simpozijuma i kolonija. Član je nacionalnih i lokalnih udruženja likovnih umetnika. Aktivno se bavi promocijom dečjeg stvaralaštva i pedagoškim radom. Dobitnik više nagrada od kojih i dve Oktobarskog salona u Pančevu i Vojvođanske nagrade ,,Nađapati Kukac Peter,, za 2010. godinu. Učestvuje u oslikavanju ambijentalnih celina kao što su murali, oslikavanje nameštaja i enterijera. Od 1984. godine bavi se aktivno slikarstvom i do sada ostvario više od 5.000 umetničkih dela od kojih se mnoga nalaze u privatnim i galerijskim zbirkama u zemlji i inostranstvu.
Živi i radi u Pančevu.

www.emilsfera.net