NaslovnaSport

Mihal Šulja najbolji ultramaratonac u Srbiji

Mihal Šulja, član Atletskog kluba „Dinamo“ iz Pančeva osvojio je prvo mesto na Prvenstvu Srbije u ultramaratonu na 24 sata i u apsolutnoj konkurenciji. Istrčao je 215 kilometara.

Trka ultramaratona odžana je po 15. put na Palićkom jezeru za vikend 5. i 6. juna, u organizaciji Atletskog saveza Srbije i maraton kluba sa Palića. To je bilo i zvanično Prvenstvo Srbije u ultramaratonu, najzahtevnije atletske discipline.

Na takmičenju su učestvovali svi najbolji ultramaratonci u Srbiji, ali i takmičari iz inostranstva. Bilo je troje takmičara koji su na prethodnom Svetskom prvenstvu u Francuskoj bili među 20 najboljih ultramaratonaca.

Mihal Šulja je u takvoj izuzetnoj konkurenciji osvojio prvo mesto na Prvenstvu Srbije na 24 sata, ali i u apsolutnoj konkurenciji. Istrčao je 215km. Velika pobeda Mihala Šulje. Ovim rezultatom ostvario je i normu za Svetsko prvenstvo u ultramaratonu koje bi trebalo da se održi krajem septembra u Bukureštu, u Rumuniji, kaže Ljupčo Cvetkoski iz AK „Dinamo“ Pančevo.

Cvetkoski dodaje da je neverovatan napor bio postići ovakav rezultat po izuzetno toplom vremenu. Toplo vreme je najveći protivnik ultramaratoncima.

Šulja je u izuzetnoj formi. Pobeđivao je u okviru pripremnog perioda za ovo takmičenje u izuzetno jakim trkama na 100 km u Slovačkoj gde trenutno živi, ali je i u maratonskoj trci ostvario odličan rezultat od 2 sata i 43 minuta. U dogovoruv sa celim timom planirali smo državni rekord Srbije koji je takođe u vlasništvu Mihala Šulje. Sve do 18 sati trčanja državni rekord je bio izvestan, ali je tada prethodni topli dan uzeo svoj danak. Šulja je morao da neplanirano promeni ritam trčanja da bi pobedio u apsolutnoj kategoriji što je na kraju i bio naš veliki i prevashodni cilj, kaže Ljupčo Cvetkoski.

Ostaje žal za državnim rekordom Srbije na 24 sata, ali će bez sumnje Mihal Šulja svoj rekord pomeriti na Ssvetskom prvenstvu što je i zacrtan cilj u narednom periodu.