NaslovnaZdravlje

Apel iz Doma zdravlja Kovin za imunizaciju i obaveštenje o primeni treće doze vakcine protiv kovid-19 virusa

Opština Kovin obaveštava građane da Dom zdravlja Kovin i dalje uspešno sprovodi vakcinaciju stanovništva u cilju sprečavanja bolesti COVID-19 koju izaziva virus korona SARS-CoV-2.

Trenutna epidemiološka situacija u kovinskoj opštini i dolazak korisnika u Dom zdravlja Kovin ne predstavljaju epidemiološki rizik po građane koji bi da se vakcinišu.

U cilju dobijanja najefikasnijeg i najdelotvornijeg imuniteta stečenog vakcinom, preporučuje se imunizacija stanovništva, zato apelujemo na sve građane kovinske opštine, koji se do sada nisu vakcinisali – da se vakcinišu, kako bi se sprečilo širenje bolesti COVID-19, navodi se u saopštenju za javnost.

Po preporuci Stručnog komiteta za imunizaciju, Krizni štab Vlade Republike Srbije i Posebna radna grupa za procenu uvođenja treće doze u okviru preporučene imunizacije građana protiv zarazne bolesti COVID-19, preporučili su primenu treće doze vakcine protiv zarazne bolesti COVID-19.

Treća doza vakcine protiv bolesti COVID-19 se primenjuje kod osoba kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci, bez obzira na vrstu vakcine koju su primile, a prvenstveno za one koje pripadaju sledećim kategorijama:

1. Osobe sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi i osobe koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima;
2. Osobe starije od 70 godina;
3. Osobe starije od 60 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite;
4. Zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite i
5. Putnici u međunarodnom saobraćaju (napomena: odnosi se na osobe vakcinisane u Republici Srbiji).

Pored ovih kategorija, sve prethodno vakcinisane osobe kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci mogu da prime treću dozu vakcine protiv COVID-19.

Svi građani kovinske opštine treba da se, kao i do sada ponašaju odgovorno i da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih zdravstvenih stručnih službi uz poštovanje: fizičke distance, nošenje zaštitnih maski i upotrebu dezinfekcionih sredstava i svih mera lične higijene.

„VAKCINACIJOM DO KOLEKTIVNOG IMUNITETA“, poručuju iz Doma zdravlja Kovin.