DruštvoNaslovna

Postavljen kamen temeljac za spomenik oslobodiocu Pančeva generalu Margelovu

Kamen temeljac za postament spomenika ruskom generalu Vasiliju Filipoviču Margelovu, koji je 1944. rukovodio akcijom oslobođenja Pančeva od nacističke okupacije, položen je danas u tom gradu.

Posle intoniranja ruske i srpske himne i podsećanja na uspehe 49. gardijske streljačke divizije Crvene armije u oslobođenju Pančeva, minutom ćutanja odata je počast vojnim i civilnim žrtvama fašizma.

Zatim su ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović položili kamen temeljac sa vremenskom kapsulom, na trgu koji je nedavno poneo ime generala Margelova.

Bocan-Harčenko je istakao da je Margelov heroj, oslobodilac Pančeva.

Zajedno se borimo protiv revizije istorije i pokušaja heroizacije nacizma, poručio je Bocan-Harčenko.

On je ocenio da je vojno-memorijalna saradnja jasan primer bratskih veza dva naroda i, kako je rekao, jedna od ključnih tema sastanka ruskog i srpskog predsednika koji se očekuje.

Operacija Crvene armije u ovom delu Srbije, kako je rekao ambasador, jedna je od strategijski ključnih u Drugom svetskom ratu na ovim prostorima.

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović istakao je da će spomenik Margelovu biti rađen po uzoru na već postojeće širom Rusije.

Ne smemo da zaboravimo generala Vasilija Margelova, koji je u sadejstvu sa srpskom vojskom doprineo u odlučujućim borbama i oslobođenju našeg grada od fašističkog okupatora, naveo je Stevanović.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Ruskog doma u Beogradu, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ambasade Belorusije, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Kompanije Gazprom Energoholding Srbija, Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva Slovenska unija, Udruženja Narodna diplomatija i zainteresovani građani.

Postavljanje spomenika finansira Udruženje Slovenska unija uz podršku ruske ambasade u Beogradu. Planirano je da spomenik general Margelovu bude od bronze, visine dva i po metra a, sa granitnim postamentom.

Tekst: Tanjug
Foto: Grad Pančevo