DruštvoNaslovna

Bivši gimnazijalci u Pančevu darovali svom gradu prvu putničku biblioteku

Sa željom da obeležavajući svoje maturske godišnjice ostave koristan trag na dolazeće generacije, gimnazijalci 106-e generacije pančevačke Gimnazije „Uroš Predić“ – osmislili su i realizovali putničku biblioteku sa knjigama namenjenim putnicima: velikim i malim, Pančevcima i gostima, turistima, poslovnim posetiocima, deci i odraslima, svima koji vole da čitaju, svima koji govore i čitaju na srpskom, ruskom, engleskom ili na jezicima nacionalnih manjina…

Ovakva mini biblioteka autentična je konstrukcija, a Autobuska stanica u Pančevu se prva može pohvaliti – BibliBusom.

 

Bivši gimnazijalci su je postavili povodom Dana grada, u holu zgrade Glavne autobuske stanice u Pančevu, a zahvaljujući Pantransportu, saobraćajnom preduzeću koje brine o gradskom i vangradskom prevozu i koje je imalo sluha da prepozna društveno odgovorni akciju obezbedivši prostor.

 

Na današnjem događaju koji je upriličen ovim povodom, zahvalnost za BibliBus uputilo je rukovodstvo Pantransporta koje je svojim prisustvom ukazalo poštovanje akciji i bivšim gimnazijalcima. Posebna zahvalnost Marijani Bijelić Šuljić iz Pantransporta koja je svojom predusretljivošću doprinela realizaciji ideje gimnazijalaca.

 

Logo BibliBusa, znak i dizajn folija na putničkih biblioteci uradio je Vladimir Sivcevič Volođa, jedini učesnik projekta koji nije iz ove generacije, ali jeste pažljivi izbor predstavnika pančevačkih gimnazijalaca, s obzirom da je pre nekoliko godina proglašen jednim od 100 najuticajnijih mladih umetnika na svetu.

 

Pored konstrukcije i realizacije, bivši gimnazijalci su obezbedili i knjige, apelujući na sugrađane da brinu kako bi putnička biblioteka uvek bila puna knjiga.

Obezbeđene su slikovnice, bojanke, stripovi, časopisi, rečnici, romani, poezija, proza… – koje će putnici moći besplatno da uzimaju, da ponesu u autobus, da čitaju bez obaveze da knjige i vrate, kao što će moći i da ih donose… te ili bilo koje druge koje su pročitali i ostavljati ih ovde, na policama BibliBusa.