DruštvoNaslovna

Banatsko Novo Selo i Jabuka najbolja sela u Srbiji

Banatsko Novo Selo i Jabuka proglašeni su najboljim selima u Srbiji na završnoj manifestaciji „Susreti sela Srbije“ održanoj 3. jula u Jabuci.

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije na završnoj manifestaciji je uručila nagrade srpskim selima za izuzetan trud u razvoju sela, u pet kategorija prema broju stanovnika, kao i nagrade udruženjima i pojedincima.

Banatsko Novo Selo dobilo je titulu najboljeg sela u Srbiji, a u Kulturno-prosvetnoj zajednici su istakli da je to primer sela budućnosti.

Nedeljko Topić, predsednik Saveta MZ Banatsko Novo Selo, s ponosom je istakao da je ovo priznanje ujedno i obaveza da uslovi života u ovom selu budu podignuti na još viši nivo.

Mi se svakako ponosimo našim selom, jer se zadnjih godina mnogo radilo na poboljšanju uslova života i rada u Banatskom Novom Selu. To je dalo rezultate koji su prepoznati od strane žirija Kulturno prosvetne zajednice koji obilazi sva sela u Srbiji i pravi kategorije gde se kako i na koji način radilo. Mi smo imali tu sreću da uz pomoć grada i svojim radom i trudom dostignemo jedan visok nivo i eto rezultiralo je ovakvom nagradom, kaže Nedeljko Topić, predsednik Saveta MZ Banatsko Novo Selo.

 

Slobodan Ilić, primio je nagradu u ime MZ Jabuka

 

Domaćin finala bilo je selo Jabuka, koje je osvojilo prvu nagradu u kategoriji sela sa više od 5.000 stanovnika.

Slobodan Ilić, predsednik MZ ponosan je što je baš Jabuka izabrana za domaćina.

Nije slučajno što smo domaćini, jer smo pre tri godine u Elemiru osvojili treće mesto u razvitku sela. Organizatori su imali uvid u to koliko se Jabuka poslednjih godina razvija i infrastrukturno i u svakom drugom pogledu. Ugostili smo sada predstavnike četrdesetak sela iz Srbije, koji su obišli selo i upoznali se sa najznačajnijim ustanovama, a obišli su i ergelu na kojoj su se divili lepoti lipicanera, kaže Slobodan Ilić.

 

 

Dodeljeno je i šesnaest priznanja za doprinos razvoju sela udruženjima žena, kulturno-umetničkim društvima, fudbalskim klubovima i drugim institucijama.

Među dobitnicima je i Udruženje žena “Zlatna jabuka” iz Jabuke povodom dve decenije postojanja. Kako je upravo ovo selo bilo domaćin završne manifestacije one su za goste pripremile ukusnu trpezu.

Uz pomoć naših drugarica iz Kačareva, iz Udruženja „Etno kutak“, Udruženja „Ilinden“ iz Jabuke i „Novoseljanke“ iz Banatskog Novog Sela uspele smo da pripremimo ovaj deo koji je nama pripao u zaduženje. Pripremili smo ukusne slane i slatke đakonije da dočekamo goste. Sve su to specijaliteti koji se tradicionalno pripremaju u našem kraju, kaže Slađana Bogdanović, predsednica Udruženja žena „Zlatna jabuka“ iz Jabuke.

Zlatne medalje za izuzetan trud i doprinos razvoju sela dobilo je 26 stanovnika ruralnih sredina iz cele Srbije.

“Susreti sela Srbije” postoje već 51 godinu. Prošlogodišnja manifestacija nije održana zbog pandemije, ali je žiri ipak uspeo da obiđe sva sela i odabere ona koja su najviše napredovala. Osim najboljeg sela Srbije nagrađeno je i po tri sela u pet kategorija.

 

 

Na završnoj manifestaciji u Jabuci gosti su uživali u bogatom kulturno-umetničkom programu. Grad Pančevo bio je pokrovitelj manifestacije u Jabuci, a događaju su prisustvovali i Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva i Dragana Kuprešanin, zamenica gradonačelnika.

Gosti su druženje nastavili uz obalu Tamiša gde su im udruženja iz Jabuke pripremila bogatu trpezu.