DruštvoNaslovna

Pančevo danas obeležava Mitrovdan – Dan grada

U Pančevu se danas obeležava Dan grada. Mitrovdan se obeležava kao Dan grada Pančeva u znak sećanja na 8. novembar 1918. godine kada je srpska vojska pod vođstvom kapetana Petra Aračića oslobodila grad od Austrougara i pripojila ga matici Srbiji.

Danas, na Dan grada Pančeva, kao i svakog 8. novembra, u 12 sati u Kulturnom centru, biće održana svečana sednica Skupštine grada na kojoj će biti uručene Novembarske nagrade. Prema odluci Komisije ovogodišnji dobitnici su džudistkinja Andrea Stojadinov za oblast sporta i Zlatibor Lazarov iz Međuopštinske organizacije Saveza slepih Pančevo, za oblast socijalnog i humanitarnog rada. Priznanje će im uručiti gradonačelnik Aleksandar Stevanović.

Povodom Dana grada gradonačelnik grada Pančeva Aleksandar Stevanović položio je venac na spomenik palim borcima u Prvom svetskom ratu, na Starom pravoslavnom groblju.

 

 

Zatim je položen kamen temeljac i kapsule za postavljenje spomenika generalu Margelovu, na Trgu Vasilija Filipoviča (Vasily Filippovich) Margelova.