AktuelnoDruštvoNaslovna

U velikom finalu svetskog takmičenja Climate Launchpad i Pančevo ima svog predstavnika

U jednom od tri tima koja će Srbiju predstavljati u finalu svetskog takmičenja u zelenim start ap inovacijama u oblasti zelene ekonomije je i jedan Pančevac, profesor Mašinske škole Pančevo. U pitanju je Nenad Milenković, koji će kao član start-up tima CuPle predstavljati Srbiju na prestižnom velikom finalu globalnog takmičenja Climate Launchpad koje će se održati 14. i 15. novembra u Amsterdamu u Holandiji.

Na finalnom takmičenju u Amsterdamu 14. i 15. novembra CuPle tim predstaviće svoj projekat, a u sastavu: Milan Veselinov iz Beograda, vlasnik i osnivač firme CirEkon, Master Industrijske ekologije i kreator Akademije za cirkularnu ekonomiju; Sway Leung, South Holland Province, Netherlands, Master industrijskog dizajna i Nenad Milenković, Banatski Karlovac, dipl. inž. elektrotehnike, profesor u Mašinskoj školi “Pančevo” iz Pančeva.

Za titulu najboljih nadmetaće se 140 zelenih start ap-ova iz 53 zemlje sveta. Climate – KIC je krovna organizacija takmičenja odnosno glavni organizator. Jedna od oblasti kojima se bave je preduzetništvo, gde organizuju dve vrste takmičenja Climate Launchpad i Climathon.

Pred put u Amsterdam interesovalo nas je kako je profesor Milenković stigao do velikog finala, a zamolili smo ga i da nam predstavi projekat njegovog tima CuPle.

Prijave za kvalifikacije otvorene su 10. maja 2019. godine. Ključni zahtev za prijem projekta je bio pozitivan doprinos na klimatske promene, zagađenje životne okoline, a pre svega na smanjenje emisije CO2. Moj proizvod je bio „vending“ mašina (automatski aparat za prodaju pića). Inovacija koju sam predstavio donosila je dva značajna uticaja: smanjenje zagađenja životne okoline i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte. Sa druge strane projekat je trebalo da obezbedi proizvod koji ima ekonomsku opravdanost, proizvod koji može budućim investitorima obezbediti profit, objasnio nam je profesor Nenad Milenković.

U okviru takmičenja prvo je organizovana dvodnevna radionica (bootcamp), 13. i 14. juna na kojoj je učestvovalo 12 timova. Radionicu je vodio Ron Bloemer, predavač sa ogromnim iskustvom iz celog sveta, član menadžmenta KIC, organizacije globalnog takmičenja Climate Launchpad.

U dinamičnoj i otvorenoj atmosferi radionice razmenjeni su kontakti, nakon čega smo ja i Milan Veselinov nastavili korespodenciju. Usaglasili smo naše projekte, a proizvod sa kojim smo nastavili nacionalno takmičenje predstavlja inovaciju koja drastično smanjuje otpad od jednokratne plastike, kaže Nenad Milenković.

Nacionalno takmičenje za Srbiju održano je 12. oktobra u prostorijama Privredne komore Srbije koja je bila ključni partner u realizaciji ovog takmičenja. Članovi žirija su bili profesori beogradskog univerziteta i uspešni privrednici.

Naš tim je osvojio drugo mesto sa projektom CupLe, kaže Milenković.

Nakon tog takmičenja u Privrednoj komori Srbije naša zemlja izabrala je tri predstavnika za veliko finale u Amsterdamu u Holandiji. Prvo mesto zauzeo je start ap Biocircle-tech, drugo mesto CupLe, a treće mesto UrbaGarden koje je obezbedilo učešće u jednom obliku plej-off-a (Wildcard).

Držimo palčeve predstavnicima Srbije da što bolje predstave svoju inovaciju na velikom finalu u Amsterdamu koje ćete moći i uživo da pratite putem interneta.