DruštvoNaslovna

Opština Žabalj proslavila Mitrovdan u novom Domu kulture

Centralna svečanost povodom Dana opštine Žabalj – Mitrovdana održana je u obnovljenoj nekadašnjoj bioskopskoj i pozorišnoj sali, koja je na Mitrovdan otvorena kao Dom kulture.

Novi Dom kulture otvorili su predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić i direktor ONB ”Veljko Petrović” Milovan Mirkov, a potom je služen slavski obred, kada je obeležen Dan opštine – Mitrovdan.

Svečanu akademiju je, izvođenjem Himne Republike Srbije, otvorila poznata pevačica izvorne muzike i prošlogodišnja predstavnica Srbije na Takmičenju za pesmu Evrovizije Danica Krstić.

Tokom programa, nastupila je i plesna trupa „Una saga Serbika“, koja je poznata po koreografijama koje spajaju tradicionalan i moderan ples, a zajedno su nastupili Etno grupa „Vasilis“ iz Đurđeva, DONKT „Prelo“ iz Čuruga, zajedno sa violinistom Aleksom Cucićem i recitatorkom Marijom Vujkov.

Poznati glumac Radoš Bajić govorio je „Moravsku bitku“, a pevao je hor Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini. Uručena su i Mitrovdanska priznanja najzaslužnijim građanima i najboljim učenicima.

Mitrovdansku nagradu zaslužila je kompanija „Mistral komerc“ iz Temerina, za postignute izuzetne rezultate u oblasti privrede, koje je postigla izgradnjom silosa u Čurugu.

Mitrovdansku povelju dobilo je KUD „Taras Ševčenko” iz Đurđeva, za postignute izuzetne rezultate u očuvanju kulturne tradicije nacionalne zajednice Rusina, dok je Mitrovdanska zahvalnica uručena Zoranu Ćurčinu iz Čuruga, a koji živi u Kanadi, za postignute izuzetne rezultate u oblasti humanitarnog rada.

Predsednik Opštine Čedomir Božić izrazio je veliko zadovoljstvo što sve prisutne može da ugosti u novootvorenom Domu kulture u Žablju.

Danas smo svedoci jednog novog koraka u našem nastojanju da se setimo prošlosti i da krenemo u budućnost boreći se za stvaranje savremenog društva. Godinama smo više čekali nego menjali. Moramo sve podići na nivo veće odgovornosti. U protekloj godini uradili smo dosta toga. Nova radna mesta su jedan od prioriteta rada lokalne samouprave Žabalj. To je prioritet od kog nećemo odustati. Neka naši rezultati postanu opšte dobro. Ovo je samo deo onoga što mislimo da radimo i uradimo kako ne bismo živeli u veku iza, već i veku ispred, što dugujemo našoj mladosti, istakao je Božić.

Opština Žabalj dočekala je praznik u atmosferi zadovoljstva, zbog uspešne realizacije mnogobrojnih važnih projekata, ali i najave poduhvata koji treba da doprinesu daljem napretku i razvoju lokalne zajednice.