AktuelnoDruštvoNaslovna

Plastičnom ambalažom iz Barica snabdevaju čitavu zemlju, a upotrebom biorazgradivih materijala teže ka većem izvozu

Polimer komerc doo iz Barica, kod Plandišta, proizvodi plastičnu ambalažu za prehrambenu industriju, kojom snabdeva najveće kompanije u zemlji i regionu, a 30% proizvodnje – odlazi u izvoz.

Krajem prošle godine, od Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Pančevo, preduzeće je dobilo Nagradu za poseban doprinos razvoju privrede regiona za 2018.

Milan Rosić je, nakon decenija rada u sličnim kompanijama, 2006. godine osnovao malo porodično preduzeće. Danas proizvode više od 60 različitih oblika PS, PET i PVC posudica i poklopaca, za konditorsku, mlekarsku i industriju sladoleda.  Nestvarno deluje podatak da, recimo poklopce za „kafu za poneti“, ili neke vrste sladoleda, u našoj zemlji ne proizvodi niko sem njih.

Ja sam trideset i dve godine u ovom poslu, i znao sam šta može da prođe a šta ne. Pokušavaju neki da nas kopiraju, ali i dalje neke stvari radimo samo mi. Ove godine trebalo bi da uradimo oko 100 miliona poklopaca, kaže Milan Rosić.

U Srbiji se godišnje proizvede oko 190 hiljada tona plastičnih masa u Petrohemiji i Hipolu i oko 250 hiljada tona plastičnih proizvoda. Od te količine 45 odsto je ambalaža koja brzo završi kao otpad i zagađuje životnu sredinu. Evropska unija pooštrila je norme za tu vrstu proizvodnje i preporučila upotrebu biorazgradivih materijala. I naše firme moraće da se prilagode novim standardima.

Da bi zadovoljili stroge kriterijume Evropske unije u preduzeću Polimer Komerc prvi u Srbiji počeli su da prave ambalažu iz bioosnove. Za sada eksperimentalno koriste granulate napravljene od skroba kukuruza kako bi tržištu počeli da isporučuju proizvode od biorazgradivog materijala.

U saradnji sa Privrednom komorom Srbije uspeli smo da dođemo do kontakata sa firmama koje rade plastiku iz bio osnove tako da smo dobili proizvod od biorazgradivih materijala. Spremni smo za nove izazove i možemo biti konkurentni svim takvim kompanijama u svetu, kaže Rosić.

 

 

Nedavno je usvojena Strategija upravljanja plastikom u Srbiji do 2030-te godine. U Privrednoj komori Srbije održan je niz edukacija o pravljenju plastičnih proizvoda iz bioosnove.

Privredna komora je tu da podržava ovakve inovativne projekte ali prvenstveno želimo da napravimo predvidivo poslovanje u Srbiji. Da ne dolazi do raznih zabrana preko noći nego da privreda zna kada, kako i na koji način treba da pređe na nove proizvode i nove materijale da bi mogla da planira svoju proizvodnju, kaže Mirjana Balog Kormanjoš iz Privredne komore Srbije.

Od malog kućnog pogona preduzeće je stiglo do proizvodne hale od 2.000 m2. Danas ima 18 zaposlenih, koji rade u tri smene a godišnje se tržištu plasira oko 800 tona proizvoda. Ta hala je u međuvremenu postala tesna. Zbog toga planiraju izgradnju još jedne hale ako dobiju na korišćenje zapušteno državno poljoprivredno zemljište pored ove fabrike.

Tu bi montirali 1 do 2 mašine i zaposlili bi dvadesetak ljudi iz opštine Plandište, jer ovo sada što imamo je malo i nemamo gde da se širimo. Šipražje stoji ovde već 20, 30 godina a mi bi to uredili, napravili halu i zaposlili određeni broj ljudi, objašnjava Milan Rosić.

 

 

Radnici su zadovoljni uslovima u kojima rade.

Lepo je i zadovoljstvo je raditi u ovoj firmi, koja je možda mala, ali po ljudstvu i svemu ostalom – velika. Slažemo se svi, plate su redovne, prevoz organizovan, sve je u redu, nemam šta da zamerim, izjavio je jedan od radnika u proizvodnji, Dejan Beška.

Preduzeće poseduje neophodne sertifikate bezbednosti i kvaliteta, a vodi se posebna briga o uslovima rada i kvalitetu mašina i opreme, kao i zaštiti životne sredine.

Radimo čak i za naše proizvode kalkulaciju emisije CO2 po gramu proizvoda, jer to može biti dodatna analiza koja njima koristi, i idemo dalje. Nadam se da će se naš trenutni trend rasta nastaviti i u narednim godinama, kaže Milanov sin i zamenik, Stevan Rosić.

Oko trećinu proizvoda Polimer komerc izvozi u šest zemalja. Osim srpskog, snabdevaju i tržišta Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Bugarske i Austriije, a određena količina već je otišla je i u Nemačku. Pošto je započeta proizvodnja ambalaže za kozmetičku industriju, deo proizvoda naći će se i u Americi i Vijetnamu. U planu je da od sledeće godine počne izvoz i u Ujedinjene Arapske Emirate.