DruštvoNaslovna

U opštini Kovačica prvacima uručeni školski rančevi i školski pribor

U opštini Kovačica ove godine u prvi razred je krenulo 210 đaka u mađarskim, slovačkim, rumunskim i sprskim odelenjima. Taj broj je manji u odnosu na prethodne godine, ali s obzirom na to da je broj upisane dece u vrtić povećan, očekuju se brojnije generacije.

Broj upisane dece ove godine u vrtić je 473.

Povodom početka školske godine predstavnici opštine Kovačica podelili su školske rančeve, anatomske, u školama na teritoriji opštine.

Osnovne škole u opštini Kovačica posetili su predstavnici opštine i opštinske uprave kako bi podelili rančeve i slikovnice, ali i poželeli prvacima srećan polazak u školu.

Jaroslav Hrubik, predsednik opštine Kovačica, obišao je osnovnu školu u Uzdinu zajedno sa zamenikom predsednika SO Kovačica, Stelianom Balanom, i odeljenjima na rumunskom i srpskom jeziku poželeo da vredno uče i budu marljivi u školi.

Osnovne škole u Kovačici, Padini i Debeljači obišle su pomoćnica predsednika opštine Kovačica, Marijana Meliš i Tanja Bubeskov, načelnica Opštinske uprave.

Opštinska uprava obezbedila je sve uslove da se ispoštuju sve propisane epidemiološke mere, a škole su temeljno sprovele sve procedure.

Ove godine najveći broj prvaka biće upisan u osnovne škole u Kovačici i Padini, a interesantno je što su svi osmaci koji su završili školu u Padini, svoje školovanje nastavili u Republici Srbiji.

Povodom početka školske godine mađarska vlada i Udruženje “Rakoci”, Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine zajednički su pripremili vredne poklon pakete za više od 1.400 prvaka u Vojvodini. Paketi se sastoje od školskog pribora i školskih torbi.

U Debeljači je 12 prvaka koji pohađaju nastavu na mađarskom jeziku preuzelo poklon pakete. Svi su se obradovali školskim torbama i sadržajnim paketima.