DruštvoNaslovna

Udruženje Slovenaca “Logarska dolina” u Kovinu organizovala 4. gastronomski događaj

Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“, podružnica u Kovinu po četvrti put je organizovala gastronomski događaj “Naši slovenački specijaliteti”. Događaj je bio priređen u nedelju, 5. septembra u deliblatskom „Društvu sportskih ribolovaca“ na Deliblatskom jezeru koje se nalazi u sklopu Parka prirode „Kraljevac“.

Zbog epidemiološke situacije događaj je organizovan na otvorenom, na obali jezera. Vredni domaćini su se u potpunosti potrudili da gostima prirede nezaboravno druženje i uživanje u slovenačkim specijalitetima. Slovenački meni spremali su pored domaćina i učenici i profesori kuvarskog smera Ekonomske škole “Paja Marganović”, dok su učenici konobarskog smera usluživali goste.

 

 

Manifestaciji su prisustvovali i članovi Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji dr Milena Spremo, koja vodi tečaj slovenačkog jezika sa elementima kulture u Pančevu i Kovinu i Saša Radić, predsednik Izvršnog odbora. Tu su bili i predstavnici Opštine Kovin, predstavnici Turističkih organizacija grada Pančeva i Kovina, kao i gosti iz Zidanog Mosta (Slovenija), Beograda, Pančeva, Kovina i Zrenjanina. Ove godine na meniju su bili specijaliteti spremljeni po tradicionalnim recepturama iz slovenačke regije Štajerska, a na kraju je bila poslužena tradicionalna slovenačka štrudla, čuvena “Potica”.

 

 

Ispred Nacionalnog saveta slovenačke manjine u Srbiji prisutnima se obratio Saša Radić, predsednik Izvršnog odbora, koji je prvi put prisustvovao ovoj manifestaciji priređenoj na jezeru “Kraljevac”. Prilikom obraćanja gostima Radić je rekao da je počastvovan što može da prisustvuje ovakvoj manifestaciji koja je nesumnjivo od velikog značaja za slovenačku manjinu koja živi na ovim prostorima i da se slovenačka kultura i tradicija populariše i putem gastronomije. Ujedno je napomenuo da se slovenački Nacionalni savet uveliko priprema za Popis stanovništva koji će biti naredne godine i da će tim povodom biti organizovana poseta svim slovenačkim društvima u Srbiji, kojih sada ima 17.

On je tom prilikom razgovarao sa prisutnim članovima pančevačkog i kovinskog slovenačkog udruženja koji su ga informisali o aktivnostima i aktuelnim dešavanjima u Udruženju i planovima za naredni period.

Predsednik Udruženja Slovenaca „Logarska dolina“ i predsednik organizacionog odbora manifestacije Josip Veber rekao je da je veoma zadovoljan što se i pored složene epidemiološke situacije ovaj događaj održao, a što je posebno značajno, bilo je i gostiju iz Slovenije.

Gostima se obratio i upravnik Parka prirode „Kraljevac“ Aleksandar Sarmeš koji je ispričao zanimljivu priču o samom parku prirode i načinu na koji se štiti ovo prelepo i zanimljivo mesto na obroncima Deliblatske peščare.

 

 

Organizaciju ovogodišnje manifestacije pomogli su: Kancelarija Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine- nacionalne zajednice, Opština Kovin, Turistička organizacija grada Pančeva, Ekonomska škola “Paja Marganović” Pančevo i Park prirode „Kraljevac“ – Udruženje sportskih ribolovaca iz Deliblata.