NaslovnaZdravlje

Dr Lazić: Zabrinjavajuća epidemiološka situacija u Južnobanatskom okrugu

Epidemiološka situacija sa virusom kovid – 19 u Južnobanatskom okrugu i na teritoriji grada Pančeva je zabrinjavajuća, jer je broj trenutno aktivnih slučajeva 3.000. Takođe, svakog dana u Južnobanatskom okrugu testiranjem se potvrdi 250 do 300 novoobolelih, saznajemo u Zavodu za javno zdravlje Pančevo.

Trenutno na bolničkom lečenju u pančevačkoj bolnici je 150 pacijenata.

Dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo za TV Pančevo kaže da je od 3.000 aktivnih slučajeva obolelih od kovid-19 značajan broj njih na lečenju u bolnicama u Pančevu i Vršcu, a već broj je poslat na tercijalno lečenje u ustanove.

Klinička slika, posebno mlađih je teža, a kapaciteti u Opštoj bolnici u Pančevu su skoro popunjeni. Kada smo pravili neku statistiku ono što ne sme da bude opravdanje su osobe koje nisu vakcinisane. Kod vakcinisanih građana klinička slika je blaža. Imamo određen broj građana koji su na bolničkom lečenju, a vakcinisani su. To je zbog svojih drugih bolesti i smešteni su na bolničko lečenje. Apelujemo na građane da se vakcinišu, kaže direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo, dr Ljiljana Lazić.

Vakcina ima dovoljno. Kako kaže dr Lazić, statistika pokazuje da u poslednjem piku najviše oboljevaju radno sposobno stanovništvo i mlađe osobe.

Znamo da nas vakcina ne štiti od zaražavanja, da mi možemo da se zarazimo iako smo vakcinisani, ali nas štiti od kliničke slike. Manje takvih ljudi je na bolničkom lečenju. Građani nemaju šta da izgube vakcinacijom samo spašavaju život, podseća direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo, dr Ljiljana Lazić.

Građani koji su vakcinisani sa dve doze i prošlo je šest meseci trebalo bi da prime i treću, jer na taj način se povećava koncentracija antitela.

Izvor: RTV Pančevo