DruštvoNaslovna

Dodatni prostor za korisnike dnevnog boravka „Neven“ u Pančevu

Dnevni boravak „Neven“ u Pančevu dobio je dodatni prostor za boravak korisnika zahvaljujući kome više neće biti listi čekanja. U boravku je u toku opremanje novog prostora koji je obezbeđen sredstvima iz budžeta grada Pančeva.

Dragana Kuprešanin, zamenica gradonačelnika Pančeva i Milenko Čučković, član Gradskog veća grada Pančeva zadužen za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, posetili su danas dnevni boravak „Neven“, gde ih je dočekao direktor ŠOSO „Mara Mandić“ Goran Vladić.

Dragana Kuprešanin je podsetila da dnevni boravak „Neven“ funkcioniše u okviru Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Mara Mandić“ i da je namenjen deci, mladima i odraslim osobama sa intelektualnim teškoćama, kao i osobama sa telesnim i senzornim oštećenjima.

Kroz uslugu dnevnog boravka podržava se orijentacija da deca ili odrasla lica sa smetnjama u razvoju ostanu u svom porodičnom okruženju, podrška inkluziji deteta i članovima njegove porodice u lokalnoj zajednici, ali i razvoju veština kako bi im olakšali svakodnevni život i uopšte brigu o sebi. Ono što je ovde predstavljalo problem je nedostatak prostora kako bi se obuhvatili svi oni kojima je ova vrsta usluge potrebna, kaže Kuprešanin.

 

 

Ona je dodala da je iz tog razloga Grad Pančevo izdvojio iz budžeta 2 miliona dinara kako bi proširili kapacitete za još 60 kvadratnih metara.

Na taj način dobili smo dodatni prostor i još dvadeset lica koja su se nalazila na listi čekanja obuhvaćeno je ovom uslugom. Na ovaj način u potpunosti je eliminisana lista čekanja i stvoreni su uslovi da se obrazuju nove vaspitne grupe, naravno uz poštovanje propisanih standarda socijalne zaštite. Gradonačelnik Aleksandar Stevanović bio je u poseti dnevnom boravku „Neven“ u maju i najavio ovu vrstu pomoći. Mi smo, evo sada, u prilici da vidimo i realizaciju, čime pokazujemo odgovornost i efikasnost u radu i veliku posvećenost stvaranju uslova da se usluge socijalne zaštite u našem gradu podignu na najviši mogući nivo, izjavila je Dragana Kuprešanin.

 

 

Goran Vladić, direktor ŠOSO “Mara Mandić” naglasio je značaj novog prostora posebno za štićenike koji će doći ovde, za njihove roditelje i porodice.

Značaj proširenja kapaciteta u dnevnom boravku znači mnogo, jer ćemo na taj način dobiti dve nove grupe, zaposliće se četiri nova saradnika defektologa i dve medicinske sestre, odnosno tehničara. Ovom prilikom želim da se zahvalim gradu i ljudima koji su prepoznali potrebe. Lista čekanja postoji već četiri ili pet godina, tako da će se rešiti problemi za 20 porodica, objasnio je Goran Vladić.

 

 

Milenko Čučković, član Gradskog veća zadužen za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike izrazio je zadovoljstvo što će se proširenjem kapaciteta u dnevnom boravku “Neven”, dobiti prostor za dve grupe za decu i odrasle osobe sa intelektualnim poteškoćama, tako da liste čekanja više neće biti.

Osim brige za decu sa posebnim potrebama, grad Pančevo je izdvojio sredstva i za proširenje kapaciteta Sigurne kuće, tako da ćemo uskoro imati i proširenje za nekoliko prostorija koje su neophodne za dobijanje licence. Grad je za to izdvojio 5.960.000 dinara. Takođe, brinemo i o starim licima, u okviru rebalansa budžeta odobrena su sredstva u iznosu od 2,5 miliona dinara, kojim će se srediti klubovi za stara i odrasla lica u Karađorđevoj i ulici Josifa Marinkovića, kao i Narodna kuhinja, najavio je Milenko Čučković.