KulturaNaslovna

Pančevački osnovci učili o istoriji grada kroz aplikaciju “Potraga u muzeju”

U okviru „Dečje nedelje“ u pančevačkom Muzeju po prvi put učenici i ostali posetioci će moći virtuelno da otključaju vrata ove kulturne ustanove uz pomoć aplikacije na telefonu. Kroz igru „Potraga u muzeju“ otkrivaće predmete koji se nalaze u njemu i upoznaće istoriju Pančeva.

U “Dečjoj nedelji” najveći broj dece grupno poseti ovu kulturnu ustanovu. Do sada je više od 250 dece posetilo Narodni muzej. Aleksandra Golubov, kustos u Muzeju, kaže da će đaci kroz igru „Potraga u muzeju“ imati zadatke da u njemu pronađu predmete, umetnička dela, da odgovore na pitanja vezana za eksponate, umetnike i tako pobede u kvizu znanja.

Želeli smo da posetioce Muzeja pozovemo i na novi način posete, virtuelno, što podrazumeva aktivaciju aplikacije. Počinje se praktično od samog ulaza u Muzej, od vrata, potrebno je da se otkrivaju predmeti i na taj način upoznaje kulturna istorija našeg grada. Potrebno je da se pronađe ključ. Ključ otvara muzejska vrata i otključava našu istoriju. Deca putem te aplikacije mogu da otkriju predmete koji se ovde nalaze i koji obeležavaju određene periode naše istorije, a u isto vreme mogu i da saznaju nešto više, kaže kustos Aleksandra Golubov.

 

Ključ koji otvara muzejska vrata

 

U poseti Muzeju bili su đaci Zmajeve osnovne škole, Stevice Jovanović, Branko Radičević, a Muzej će obići i đaci ostalih pančevačkih škola.

Interaktivnu igru „Potraga u muzeju“ napravili su učenici četvrte godine Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ Pančevo u saradnji sa kustosima Muzeja. Igra je namenjena deci uzrasta od 9 godina pa do najstarijih posetilaca.

Interaktivnu igru “Potraga u Muzeju” možete skinuti i instalirati na Google play platformi ili ITunes ako imate Apple telefon.

Detaljno uputstvo za instaliranje igre možete naći na stranici: https://potragaumuzeju.wordpress.com/