DruštvoNaslovna

Počela obuka učesnika izrade Plana razvoja Grada Pančeva u periodu od 2022. do 2028. godine

Grad Pančevo uspešno nastavlja razvoj, sistemskim postupanjem, u skladu sa Zakonom o planskom sistemu Republike Srbije. Sve buduće razvojne smernice biće definisane Planom razvoja Grada Pančeva za period od 2022. do 2028. godine.

Danas je u Gradskoj kući počela obuka svih učesnika ovog zahtevnog projekta, Koordinacionog tima za izradu Plana razvoja Grada Pančeva 2022-2028, uz podršku konsultantskog tima, koji čine Business Development Solutions Consaltning doo i Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Moderator obuke bio je Slobodan Mijailović sa Ekonomskog fakulteta, a učesnicima se obratila i Maja Vitman menadžer Grada Pančeva.

Plan razvoja predstavlja najvažniji dokument najšireg obuhvala i od najvišeg je značaja za naš Grad. Predhodnim planom, kao lokalna samouprava, dokazali smo da smo shvatili i razumeli potrebe građana i potrebe grada. Pokrenuli smo privredni razvoj, povećali zaposlenost, uradili vellki broj važnih infrastrukturnih projekata, ulagali u zdravstvo, zastitu životne sredine, obrazovanje, sport, poljoprivredu, komunalni sektor, socijalni sektor, u pomoć maloj privredi, realizovali smo podsticaje i aktivno podržali Savet za rodnu ravnopravnost, podsetila je na početku obuke Maja Vitman.

Ona je objasnila da će u tematskim grupama, putem Koordinacionog tima, u proces izrade Plana razvoja, biti aktivno uključeni javni i civilni sektor, privreda, LER, Privredna komora, predstavnici raznih organizacija…

Ukrštanjem više različitih stavova, u cilju prepoznavanja potreba, uradićemo kvalitetan dokument, koji će nam biti vodilja, sa svim potrebnom vizijama, misijama i ciljevima, naglasila je Vitman.

Projekat izrade Plana razvoja Grada Pančeva 2022-2028 sufinansiran je sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Prema Zakonu o planskom sistemu Republike Srbije, jedinica lokalne samouprave ima obavezu da donese Plan razvoja, kao dokument najšireg obuhvata i najvišeg značaja, za period od najmanje sedam godina.

Skupština Grada Pančeva je donela Odluku o izradi Plana razvoja grada Pančeva 2022-2028, a rešenjem Gradskog veća Grada Pančeva obrazovan je Koordinacioni tim, koji će rukovoditi procesom izrade Plana razvoja u svim fazama. Predsednik Koordinacionog tima je gradonačelnik Aleksandar Stevanović, a zamenik Maja Vitman.

Konsultantski tim, koji čine stručnjaci sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i društva Business Development Solutions Consaltning doo, angažovan je na osnovu sprovedenog postupka javne nabavke.